Tel: 0314 820 360 

Zelhem: Aqua Domum

Waar: Aaltenseweg 22a, 7021 HR Zelhem
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers:  Henk Wolbrink
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Vloerisolatie, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Warmtepomp, Zonneboiler, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

 

“De jeugd bewuster maken van de mogelijkheden van de natuur”. Dat was het doel van Henk Wolbrink toen hij in 2010 begon met zijn project ‘Aqua Domum’: een ondergronds, energieneutraal huis waarbij de natuur niet wordt verstoord. Waarom hij het op deze manier heeft aangepakt? “Ik wil graag aantonen hoe je zo eenvoudig en goedkoop mogelijk energieneutraal kunt bouwen”, zegt Henk over zijn bijzondere project.

“Ik wil graag aantonen hoe je zo eenvoudig en goedkoop mogelijk energieneutraal kunt bouwen”

In De Gelderlander van 16 juni 2017 stond onderstaand artikel over de ondergrondse bouwdroom van Henk Wolbrink.

Henks ondergrondse bouwdroom is bijna af

 

ZELHEM – Ondergronds en energieneutraal bouwen zonder de natuur te verstoren. Dat was de droom van Henk Wolbrink. Na acht jaar is zijn Aquadomum in Zelhem bijna klaar. En wil hij anderen inspireren. Want er gaan wonen mag hij niet.

In een aarden wal is aan de zuidzijde te zien waar de grote woning van 750 kuub zich bevindt. Er zijn twee woonlagen en het diepste punt ligt vier meter onder de rooilijn. Grote spiegels reflecteren daglicht naar binnen.

 

Ramen

Langs tien grote ramen op de bodem van de woning trekt het onderwaterleven voorbij. ,,Het zicht is nu wat troebel’’, excuseert Wolbrink zich.

 

Voetbal

De 66-jarige Henk Wolbrink woont in Baak en runt met zijn twee zoons een bouwbedrijf. In zijn vrije tijd werkt hij al bijna acht jaar aan de Aaltenseweg in het buitengebied van Zelhem aan zijn Aquadomum, zoals hij het noemt. ,,Waarom? Omdat ik wil laten zien hoe onder de grond wonen kan zijn. Anderen gaan elk weekeinde naar het voetbal, ik doe liever dit’’, zegt hij.

 

“Waarom? Omdat ik wil laten zien hoe onder de grond wonen kan zijn”

Hij verwacht over ongeveer een jaartje zijn schepping volledig voltooid te hebben. Er zelf gaan wonen is er niet bij want de gemeente Bronckhorst heeft het experimentele bouwwerk van meet af aan geen woonbestemming gegeven.

Toekomst

Wel is er nu toestemming om er een zo nu en dan te overnachten met kleine groepjes. ,,Dat betekent dat ik door kan gaan met het geven van rondleidingen in de natuur en mensen hier ook kunnen slapen zodat ze zelf ervaren hoe het ondergrondse leven is”, zegt Wolbrink. ,,Belangrijk want wie hier geweest is, begrijpt dat dit soort bouwwerken de toekomst heeft. Je bespaart niet alleen op bouwmaterialen en bouwgrond maar hebt om de woning te verwarmen ook veel minder energie nodig. Ik hoop veel mensen te inspireren.’’

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Aqua Domum