Tel: 0314 820 360 

Zeddam: NOM-woning Plavei

Waar: ‘s-Heerenbergseweg 36a, 7038 CC Zeddam
Soort locatie: Woning
Initiatiefnemers: Woningcorporatie Plavei
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas / tripleglas, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Warmtepomp, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

 

Woningcorporatie Plavei realiseert in samenwerking met OptimumPlus 30 Nul-op-de-meter woningen in Kilder, Braamt, Zeddam en ’s-Heerenberg.

Wat is een NOM-woning?
Een NOM-woning is een woning die net zo veel energie opwekt als de woning verbruikt bij een gemiddeld verbruik. Dat betekent dat de energiemeter in de woning aan het einde van het kalenderjaar op nul staat. Er wordt dus niet meer energie verbruikt dan er wordt opgewekt. Hierdoor is de energierekening laag. Een NOM-woning heeft geen gasinstallatie. Dit betekent dat de woning niet aangesloten is op een gasnetwerk. De bewoners koken bijvoorbeeld elektrisch.

Waarom heet het “NOM”?
Een gemiddeld huishouden heeft genoeg aan de energie die het huis opwekt. Als dit zo is, staat de meter na een jaar gemiddeld gebruik (weer) op nul. De werkelijke stand van de meter hangt af van de weersomstandigheden en het eigen energieverbruik. Houden de bewoners van lang en veel douchen, is er veel apparatuur aan en wordt de temperatuur graag een graadje hoger gezet, dan zal de woning meer verbruiken. Dat is niet erg, maar dan zal de meter niet meer op nul staan.

“Een gemiddeld huishouden heeft genoeg aan de energie die het huis opwekt”

Hele warme jas
Een NOM-woning bereik je alleen als je ervoor zorgt dat de behoefte aan warmte minimaal is. De woning is zeer goed geïsoleerd waardoor de nadruk gaat liggen op de benodigde energie voor tapwater en het overige gebruik als verlichting en huishoudelijk apparatuur. Door de woning én het tapwater met een warmtepomp te verwarmen en te combineren met zonnepanelen ontstaat een duurzame manier van verwarmen. Minimaal 20 zonnepanelen voorzien in de energiebehoefte.

Monitoring
Elke woning wordt voorzien van een monitoringsysteem waarmee we kunnen controleren of de installaties goed werken. Daarnaast wordt bewaakt op voldoende aanwezigheid van warm tapwater en of het comfortabel warm wordt in de woning. Ook de opwekking van de zonnepanelen wordt bewaakt.

Energiecoach
Plavei begeleidt de nieuwe bewoners in het goed omgaan met de NOM-woning. In het eerste woonjaar komt er een energiecoach op bezoek. De energiecoach is een medewerker van Plavei. Deze energiecoach neemt met de bewoner door hoe de installaties werken. Ook kijkt de energiecoach via de monitoring of de energiebundel goed aansluit bij het energiegebruik. De energiecoach geeft de bewoners inzicht in hoe de installaties werken en waar ze eventueel energie kunnen besparen.

Op de kaart

Zeddam: NOM-woning Plavei