Tel: 0314 820 360 

Winterswijk-Ratum: verenigingsgebouw Emma

Waar: Winterswijk
Soort locatie: Verenigingsgebouw
Initiatiefnemers: Verenigingsbestuur
Uitgevoerde maatregelen: Ledverlichting, Zonnepanelen

Verenigingsgebouw Emma vormt het middelpunt van Ratum. Het ruim negentig jaar oude pand wordt gebruikt voor tal van activiteiten en is daardoor van groot belang voor de leefbaarheid van de Winterswijkse buurtschap met zo’n 350 inwoners. Na enkele gerichte maatregelen is het gebouw stroomneutraal. “Het financieel voordeel is erg interessant. Duurzaamheid loont”, stelt voorzitter Freddie Raterink tevreden vast.

Moderniseren en verduurzamen

De afgelopen jaren is Verenigingsgebouw Emma uitgebreid, gemoderniseerd en verduurzaamd. De laatste slag had verregaande consequenties. Het stroomverbruik is drastisch gedaald, van 15.000 kWh naar amper 5.000 kWh per jaar door de diverse besparingsmaatregelen. “De totale besparing is nu zo’n 3.000 euro per jaar. De investering bedroeg 6.000 euro. Dat betekent een terugverdientijd van slechts twee jaar. Dat maakt het natuurlijk helemaal aantrekkelijk. Het scheelt aanzienlijk in de kosten. Daardoor kunnen we een verbindende rol in de gemeenschap blijven spelen en hoeven we de contributie niet te verhogen”, merkt Freddie Raterink op.

“Het stroomverbruik is door besparingen gedaald van 15.000 naar 5.000 kWh per jaar. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten en dus in de contributie.”

Door de besparingsmaatregelen bleef er nog een stroomverbruik van 5.000 kWh per jaar over. De opbrengst van 32 geplaatste zonnepanelen is precies genoeg om dit te leveren. Het gebouw werd daardoor zelfs stroomneutraal. De terugverdientijd van de zonnepanelen is zo’n 5 jaar.

Verlichting

De maatregelen werden in opdracht van het voltallige bestuur uitgevoerd door Huls Duurzame Energie en Kruisselbrink Installaties. “Eerst moet je onder het dak kijken, dan op het dak”, benadrukt Hans Huls. Hij doelt op relatief simpele besparingen in een gebouw of woning die toch vaak worden vergeten. Zo bleek de verlichting een enorme energieslurper. Gloei- en halogeenlampen werden vervangen door led. Het had een aanzienlijk effect op het stroomverbruik. Hans Huls: “Ledverlichting is zeer effectief. Je praat dan al snel over een besparing van 80 tot 90 procent. En de lampen gaan ook nog eens veel langer mee.”

“Ledverlichting is zeer effectief. Je praat dan al snel over een besparing van 80 tot 90 procent.”

Verder zijn er verlichte lampschakelaars, bewegingssensoren en gelijkstroom ventilatieboxen toegepast. Eenvoudige aan-uit schakelaars op de tapkoeling en geluidsinstallatieboxen waren andere aandachtspunten. De installatie voor de podiumverlichting draaide op 12 kWh, terwijl 0,6 kWh ook toereikend blijkt en het cv-systeem werd opnieuw ingeregeld. “Het mooie is dat alle maatregelen niet ten koste zijn gegaan van comfort en gebruiksgemak, integendeel”, reageert Freddie Raterink enthousiast. “Ik kan dan ook andere verenigingen aanraden om hiermee aan de slag te gaan. Het is een stuk bewustwording. Je kijkt er nu met heel andere ogen naar.”

“Ik kan andere verenigingen aanraden om hiermee aan de slag te gaan.”

Energiescan geeft inzicht in nog meer mogelijkheden

Verenigingsgebouw Emma is stroomneutraal, toch zou er nog een vervolgstap kunnen worden gezet. Daartoe werd door Remco Janssen van het verduurSaam energieloket een uitgebreide energiescan uitgevoerd. “Het is al heel mooi wat we hebben bereikt, maar er liggen nog meer kansen”, aldus de voorzitter. Een energieneutraal pand behoort tot de mogelijkheden. Het gebouw is al redelijk goed geïsoleerd, maar er valt nog wel wat te verbeteren. Lage temperatuur vloerverwarming in de grote zaal middels een warmtepomp en het toepassen van infrarood panelen zijn betere opties. Dat zou het gasverbruik flink reduceren. De extra stroombehoefte kan worden afgedekt met 25 extra zonnepanelen. Raterink: “Dan is het gebouw helemaal klaar voor de toekomst. Maar de investeringen moeten wel haalbaar zijn. Daarom zijn we actief op zoek naar subsidiemogelijkheden.”

“Het is al heel mooi wat we hebben bereikt, maar er liggen nog meer kansen.”

Energiebesparende maatregelen:
 • Verlichting vervangen door led
 • Aanpassing podiumverlichting
 • Aan-uit schakelaars, bewegingssensoren en verlichte schakelaars
 • Plaatsing gelijkstroom ventilatieboxen
 • Nieuwe eco-koeling
 • Cv-systeem opnieuw ingeregeld
 • Plaatsing 32 zonnepanelen op dak gebouw
Effecten:
 • Stroomverbruik van 15.000 naar 5.000 kWh
 • Gebouw stroomneutraal door opbrengst zonnepanelen (5.000 kWh)
 • Besparing op stroom: 3.000 euro per jaar
Vervolgstappen voor energieneutraal:
 • Warmtepomp in combinatie met  lage temperatuurverwarming en infrarood panelen
 • 25 extra zonnepanelen

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Verenigingsgebouw Emma