Tel: 0314 820 360 

Winterswijk-Meddo: energiezuinige boerderij

Waar: Winterswijk
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers: Familie Eisenbart
Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Lage temperatuurverwarming

Een historische boerderij aanpassen aan de eisen van deze tijd lijkt op het eerste gezicht een lastige opgave. In de praktijk valt dat echter reuze mee. Als je het grondig aanpakt, levert het veel op. Het zorgt voor woongenot én lagere energiekosten, zo is de ervaring van de familie Eisenbart in de Winterswijkse buurtschap Meddo.

“De investeringen verdienen zichzelf terug”

De verbouwing van de 19e-eeuwse boerderij Nijenhuis in Meddo was geen overbodige luxe. De technische toestand kon als bewoonbaar worden betiteld, maar daar hield het ook mee op. “Het was al snel duidelijk dat het huis een flinke opknapbeurt verdiende”, merkt Karl Eisenbart op, die de boerderij samen met zijn vrouw Nicola en twee kinderen bewoont. “We wilden de originele stijl graag behouden, maar wel meer comfort. Dat is vaak het spanningsveld.”

De familie Eisenbart liet zich op verschillende manieren informeren. Al voor de koop was de keuze gevallen op een een aannemer die veel ervaring heeft met oude boerderijen.

Later werd er ook een energieadviseur bij betrokken om mee te denken over energiebesparing en duurzaamheid. In samenwerking met de aannemer werden er ideeën uitgewisseld en zijn er berekeningen gemaakt.

“Het is best ingewikkelde materie, daar moet je uitgebreid naar kijken en de tijd voor nemen.”

“Uiteindelijk moest een compromis worden gevonden tussen duurzaamheid, behoud van stijl en financiële haalbaarheid. Het kan beslist geen kwaad als je daarbij geholpen wordt door instanties met expertise.”

Ingrijpende verbouwing

De ingrijpende verbouwing bestond uit verschillende onderdelen. De boerderij werd gemoderniseerd en kreeg een andere indeling. Daarnaast werd de complete schil verbeterd. Het goed isoleren van de woning vormde daarbij een belangrijk onderdeel. Er werd een extra binnenspouw aangebracht met een tien centimeter dik pakket van glaswolisolatie. Daardoor ontstond feitelijk een dubbele muur. Ramen en kozijnen maakten plaats voor nieuwe exemplaren met dubbel glas HR++.

De nieuwe vloer werd voorzien van vloerverwarming en een zes centimeter dik isolatiepakket. Voor de overige isolatie is gekozen voor een natuurlijk isolatiemateriaal op vlasbasis (isovlas). De vloerverwarming is een zogenoemd laag temperatuursysteem dat als basis met een standaard cv-ketel verwarmd wordt.

Houtkachel

Onder de oude schouw in de keuken is een sfeervolle houtkachel geplaatst die via een 1000-liter buffervat met de cv-installatie verbonden is. Het buffervat dient als tijdelijke warmteopslag en verzorgt ook de warmwatervoorziening. “De kachel en de vloerverwarming zijn behaaglijk en zorgen voor een flinke besparing op het gasverbruik. Daarmee houden we de energiekosten laag en verbruiken we minder fossiele brandstoffen”, legt Karl Eisenbart uit. Tevens blijft de CO2 uitstoot tot een minimum beperkt. Ook aan andere aspecten van duurzaamheid is gedacht: oude materialen, zoals deuren, kozijnen en vloeren zijn bij de ingreep zoveel mogelijk hergebruikt.

Voorbereid op toekomst

De boerderij is helemaal klaar voor de toekomst. Er kan een zonneboiler worden aangesloten. In combinatie met het plaatsen van zonnecollectoren valt er nog meer energiewinst te boeken. Tevens bestaat de mogelijkheid om een warmtepomp te installeren en zo aardwarmte te benutten.

De familie Eisenbart woont al weer een tijdje in hun onderkomen. “Met veel plezier”, vertelt Karl Eisenbart. “Er zijn flinke inspanningen verricht, maar het loont beslist de moeite. Het is een aangename en comfortabele woning. Daarnaast liggen de energiekosten laag en is de milieubelasting gering. Zo heeft de verbouwing op alle fronten goed uitgepakt. En dat was ook de bedoeling.”

 

Informatiepunt

De familie Eisenbart vindt het van groot belang dat er een centraal punt is waar informatie kan worden verkregen over duurzaam verbouwen. “Het is best complex allemaal. Een onafhankelijke organisatie kan particulieren verder helpen en eventueel voor begeleiding zorgen. Daar is best behoefte aan, want je kunt zelf niet alles weten”, aldus Karl Eisenbart. Het verduurSaam energieloket is daarvoor de aangewezen partij.

Maatregelen:

 • Andere indeling
 • Veel beter geïsoleerd
 • Toepassing vloerverwarming
 • Plaatsing houtkachel
 • Hergebruik oude materialen
Effect maatregelen:

 • Waardestijging boerderij
 • Comfort flink toegenomen
 • Aangenaam binnenklimaat
 • Fors lagere energiekosten
 • Sfeervolle uitstraling behouden

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Energiezuinige boerderij