Tel: 0314 820 360 

Winterswijk-Kotten: Aarde-werk De Stegge

Waar: Geesinkweg 3, 7107 AR Winterswijk-Kotten
Soort locatie: Cursus- en verblijfsaccommodatie
Initiatiefnemers:  Jan-Willem van de Velde en Gea Boessenkool
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, Triple Glas, Balansventilatie, Warmteterugwinning, Gasloos, Energieneutraal

 

In 2005 waren Jan-Willem van de Velde en Gea Boessenkool uit Den Haag op fietsvakantie in de Achterhoek. Een vakantie die hun leven zou veranderen. Ze ontdekten een schitterende oude boerderij in het buitengebied van Winterswijk Kotten en besloten daar hun droom waar te maken: “Bouwen aan en werken in een zo duurzaam mogelijk leefsysteem voor mens, plant en dier.”

Die droom hadden Jan-Willem en Gea al langer. “In 1995 volgden we een cursus ‘permacultuur’, dat gaat over het toepassen van de principes van een duurzaam systeem in je eigen leven en werk”, vertellen ze. “Met die inspirerende lessen zijn we sinds die tijd bezig geweest. We hebben bijvoorbeeld Stichting Aarde-Werk Den Haag en Aarde-Werk B.V. opgericht, later ook Allesduurzaam.nl B.V. en inmiddels in Winterswijk dus ook Aarde-Werk de Stegge.”

In 2006 zijn Jan-Willem en Gea begonnen aan de bouw van het duurzame systeem in Winterswijk. “Op ons mooie stuk land (ca. 1,8 ha) hebben we een duurzaam systeem gebouwd, gebaseerd op de principes van de permacultuur. We kunnen nu grotendeels ons eigen voedsel verbouwen, in onze eigen elektriciteitsbehoefte voorzien, ons afvalwater op eigen terrein zuiveren en terugvoeren naar de toiletten en gebruik maken van grond- en regenwater van het terrein”, vertelt Jan-Willem trots.

“We kunnen grotendeels ons eigen voedsel verbouwen en in onze eigen elektriciteitsbehoefte voorzien”

Maar niet alleen de natuurlijke omgeving is veranderd in een duurzaam systeem, ook de aanwezige schuur (‘Schoppe’) is helemaal energiezuinig en milieuvriendelijk gemaakt, onder meer door het gebruik van natuurlijke en hergebruikte materialen. “De oude gebinten, hanebalken, dakpannen en veel bakstenen (‘kloostermoppen’) zijn afgebikt en opnieuw gebruikt. Het houtskelet en de deuren, trap en kozijnen zijn van hout uit de buurt gemaakt”, vertelt Jan-Willem. Ook aan isolatie is gedacht: “De 40 cm. dikke wanden zijn geïsoleerd met composteerbare geperste houtvezelplaten, gecombineerd met driedubbel glas.” De resterende warmtebehoefte wordt gedekt door een aardpijp van 50 meter, die de ventilatielucht onderweg naar de ventilatiekast al koelt of verwarmt. Een innovatief systeem, aangelegd door lokale installateur Freriks Installatietechniek uit Winterswijk Woold. “De warmte van de uitgaande lucht wordt in de winter teruggewonnen en toegevoegd aan de inkomende lucht. ’s Zomers werkt de pijp juist als koeling”, zegt Jan-Willem.

“De aannemer was verrast doordat er zo weinig afval bij de verbouwing overbleef”

Het proces om deze oude Schoppe te verbouwen en milieuvriendelijk te maken was op zijn minst ook bijzonder te noemen. “Wij hebben als eigenaren een bouwteam gevormd met een paar deskundigen als adviseur en hebben hoge eisen gesteld aan de duurzaamheid van het gebouw.” De bouwwerkzaamheden zijn uitgevoerd door het lokale bedrijf Huiskamp Bouw, ook uit Winterswijk Woold. “De aannemer was verrast doordat hij nog nooit zo weinig afval had overgehouden bij een verbouwing!”, vertelt Jan-Willem. “Het personeel hebben we een dagtraining gegeven om hen te motiveren om zo duurzaam mogelijk te werken. Het reststoffenbeheer hebben we in eigen hand genomen vanwege de kosten. Dat betekende iedere dag zo’n 1 a 2 uur spullen rapen en in de bestemde zakken stoppen voor hergebruik, recycling of een ander doel. Het was veel werk, maar we zijn trots op het resultaat!” vertelt Jan-Willem.

“Het was veel werk, maar we zijn trots op het resultaat!”

En dat resultaat mag er zijn. De verbouwde Schoppe ontving bij de opening het predicaat ‘excellent’ van de Dutch Green Building Council. “Het op één na hoogste certificaat voor duurzaam bouwen”, zegt Jan-Willem trots. De locatie wordt nu gebruikt als cursus- en verblijfsaccommodatie. Ook kunnen er bezoeken worden gebracht en worden rondleidingen gegeven. Kijk op www.aarde-werkdestegge.nl voor alle activiteiten en bezienswaardigheden bij Aarde-Werk de Stegge.

 

Bekijk hieronder de video over De Schoppe

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Winterswijk-Kotten: Aarde-werk De Stegge