Tel: 0314 820 360 

Winterswijk-Henxel: comfortabel wonen

Waar: Kobstederweg 7, 7113 AA Winterswijk-Henxel
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers:  J.H. Samberg
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Warmtepomp, Vloerverwarming, Zonnepanelen

 

In 2016 was Henk Samberg uit Winterswijk-Henxel toe aan een nieuwe cv-ketel. Dit was voor hem aanleiding om eens na te denken over andere manieren van verwarmen, daar gaat het immers toch naar toe. Zo ontstond het plan om de woning niet weer opnieuw met een cv-ketel te verwarmen, maar om dit op een duurzame manier te gaan doen.

In het buitengebied van Winterswijk-Henxel wonen Henk Samberg en zijn vrouw aan de Kobstederweg. De woning bestaat uit 2 delen, waarvan Samberg 1 deel bewoont. In 2016 was de cv-ketel toe aan vervanging. Een goede reden voor Henk Samberg om eens te kijken naar andere manieren om de woning te verwarmen. “Proberen om het huis energieneutraal te maken”, dat was het doel.

“Energieneutraal worden, dat was ons doel”

Het plan bestond uit een aantal onderdelen: het huis moest beter worden geïsoleerd, zodat daarmee de warmtevraag verder kon worden teruggedrongen. Vervolgens moesten er zonnepanelen worden aangebracht, zodat de stroom volledig duurzaam wordt opgewekt. De laatste stap was het aanbrengen van een lucht-water warmtepomp, die is aangesloten op de vloerverwarming. In juli 2016 werd het eerste deel van het plan uitgevoerd. Het huis werd extra geïsoleerd en er werden 49 zonnepanelen op het dak geplaatst. In totaal kunnen de zonnepanelen zo’n 13.500 kWh per jaar opwekken.

Daarmee werd de basis gelegd voor de aan te schaffen warmtepomp. Deze is in het voorjaar van 2017 geplaatst. Het doel was om de woning niet alleen met de warmtepomp te verwarmen, maar in de zomer er ook mee te koelen. Doordat de vloerverwarming op de warmtepomp werd aangesloten, kon dit doel worden bereikt. “In de winter verwarmt de warmtepomp ons huis met warm water, in de zomer verkoelt de warmtepomp ons huis met koud water”, zegt Henk over zijn installatie. Doordat de warmtepomp is aangesloten op de vloerverwarming, voelt het altijd comfortabel aan in huis. “Doordat ons huis met een vloerverwarmingssysteem wordt verwarmd en verkoeld, ervaren we geen tocht in huis. Het is net een koele wijnkelder in de zomer”, vertelt Henk trots. De warmtepomp verbruikt zo’n 6.000 tot 8.000 kWh per jaar, maar door de hoge opbrengst van de zonnepanelen is dit geen probleem. De rest van de opwekte stroom wordt voor eigen gebruik ingezet.

“Ons huis is in de zomerperiode net een koele wijnkelder”

De installaties zijn aangebracht door installatiebedrijf Pierik uit Winterswijk-Meddo. “Bij toepassing van dit totaalconcept worden goede resultaten gehaald. Dit is ook uit eerder gerealiseerde projecten gebleken. Het huis heeft nu meer comfort en toch geen energiekosten”, vertelt installateur René Pierik. “Een bestaande woning op deze manier energiezuiger maken is een grote uitdaging, maar het geeft veel voldoening als het lukt”, blikt Pierik terug op het project.

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Winterswijk-Henxel: op weg naar energieneutraal