Tel: 0314 820 360 

Winterswijk: bestaande woning energieneutraal gemaakt

Waar: Morgenzonweg 136, 7101 BN Winterswijk
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers:  Wiebe Poppe en Janneke Helleman
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Triple glas, Douche WTW, Vloerverwarming, Warmtepomp, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

 

In 2008 verhuisden Wiebe Poppe en Janneke Helleman naar een jaren ’50-huis in Winterswijk. Na de verhuizing wilden ze hun huis renoveren en daarbij “vanzelfsprekend” isolatie aanbrengen en het energieverbruik verlagen. Het doel: “de vaste woonlasten zo laag mogelijk krijgen”, aldus Wiebe Poppe. Daarbij hebben ze vooral op de onderhouds- en energiekosten gelet.

 

In 2009 en 2010 is de renovatie uitgevoerd. Alle kozijnen zijn vervangen en de beglazing is vervangen door HR++ glas en deels triple glas. De vloer op de begane grond is vervangen door een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming. De spouwmuur is geïsoleerd, net als de binnenkant van het dak. In de 2e fase (eind 2012 en begin 2013) werden een warmtepomp met als bron bodemwarmte en zonnepanelen geplaatst.

“De energiekosten zijn de eerste vijf jaar na plaatsing van de zonnepanelen nul”

“Ons huis is onderhoudsarm geworden en de energiekosten zijn de eerste vijf jaar na plaatsing van de zonnepanelen nul. We verdienen er zelfs nog wat aan”, vertellen Wiebe Poppe en Janneke Helleman over het resultaat van de maatregelen. “De renovatie verliep goed en het huis is heel mooi geworden”. Aannemer JWK Bouw uit Winterswijk dacht goed mee met de bewoners. “Door hem zijn bijvoorbeeld zoveel mogelijk ventilatieroosters in de ramen geplaatst”. Het isoleren van de spouw is uitgevoerd door Isotechniek uit Spankeren. Maar toch ging het nog niet helemaal vanzelf: “Duurzaamheid was in die tijd minder vanzelfsprekend dan tegenwoordig.”, zegt Wiebe Poppe.

 

Met hun ambities waren Wiebe Poppe en Janneke Helleman hun tijd vooruit. “Installateurs hadden in de tijd van de renovatie van ons huis te weinig kennis van bodemwarmtepompen, vooral over het bepalen van het vermogen en het energiezuinig afstellen”, vertellen ze. Of dit inmiddels is verbeterd? “Uit projecten in onze omgeving blijkt helaas dat dit vijf jaar later nog steeds zo is. Doordat we van de bodemwarmtepomp eerst alles zelf wilden uitzoeken, durfden we de plaatsing nog niet aan tijdens de renovatie. We hebben het toen echter wel voorbereid. Twee jaar later is de bodemwarmtepomp alsnog geplaatst door installatiebedrijf Borggreve uit Haaksbergen”, vertelt Wiebe Poppe. “Een half jaar daarna zijn de zonnepanelen geplaatst door De Zonnefabriek uit Amsterdam.”

“Het resultaat is mooi, comfortabel en geeft een goed gevoel”

Over het resultaat zijn Wiebe en Janneke zeer tevreden. “Het goede gevoel komt van de energieneutraliteit, de eerste vijf jaar zelfs nul op de meter!”, aldus de bewoners. Het gebruik van vloerverwarming in combinatie met de bodemwarmtepomp zorgt voor veel comfort. In de winter is het in het woongedeelte op de begane vloer behaaglijk door de vloerverwarming, dag én nacht. Zomers wordt het niet meer te warm doordat de bodemwarmtepomp ook kan koelen. “En een mooi huis is tenslotte een streling voor het oog”.

“Energiezuinig zijn is heel belangrijk zolang nog niet alle energie duurzaam opgewekt wordt”

Met de energiezuinige woning hebben Wiebe Poppe en Janneke Helleman lagere vaste maandlasten. “Energiezuinig zijn is heel belangrijk zolang nog niet alle energie duurzaam opgewekt wordt”, zegt Wiebe. Een belangrijke tip daarbij: “Maak je niet druk over de terugverdientijd, maar let vooral op het rendement.”

Wat je vooraf moet weten als je een bodemwarmtepomp wilt laten installeren? Lees dit verhaal. Heb je nog vragen of wil je eens komen kijken? Laat het even weten via het formulier hieronder.

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Winterswijk: bestaande woning energieneutraal gemaakt