Tel: 0314 820 360 

Wichmond: de gaskraan kan dicht

Waar: Hackforterweg 3, 7234 SE Wichmond
Soort locatie: Woning
Initiatiefnemers:  Eric en Hilde Hissink
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, HR++ glas, Lage temperatuurverwarming, Triple glas, Vloerisolatie, Vloerverwarming, Warmtepomp, Zonnepanelen

 

Wichmond – Eigenaren Eric en Hilde Hissink hebben een lange, maar geduldige adem gehad om hun rietgedekte boerderij van begin vorige eeuw energiezuinig te maken. Met het plaatsen van een warmtepomp en zonnepanelen op het dak van hun schuur kunnen ze de gaskraan nu echt definitief dichtdraaien.

Tekst en foto’s: Alice Rouwhorst, artikel verscheen op 27 februari 2018 in Contact Bronckhorst Noord

“We zijn geen geitenwollensokken types, maar hebben duurzaamheid en respect voor de natuur om ons heen en de dieren die erin leven wel hoog in ons vaandel staan. Ik heb een enorme hekel aan verspilling en de wegwerpmaatschappij waarin we leven. Alles wat we gebruiken is niet oneindig. We moeten daarom zuinig aan doen met onze omgeving en zo min mogelijk energie gebruiken. Lamp uit en verwarming laag in een kamer waar je niet bent bijvoorbeeld. Doel was om in dit huis zo min mogelijk energie te gebruiken. Het verbouwen en de aanpassingen hiervoor zijn een proces van jaren geweest, want financieel gezien kan het met zo’n bestaand oud huis niet in één keer. We hebben de afgelopen twintig jaar bewust stap voor stap dingen aangepakt”, zegt Eric. Het dak werd vernieuwd en geïsoleerd, de keuken verbouwd en voorzien van een inductiekookplaat, er kwam vloerverwarming en isolatie op de begane grond, gevelconvectoren in het voorhuis, driedubbel glas in het woongedeelte en dubbel HR++ glas in de rest van het huis. Omdat de schuiframen dicht gemaakt zijn is er een ventilatiesysteem aangelegd voor de frisse lucht in huis.

“Doel was om in dit huis zo min mogelijk energie te gebruiken”

Investering meer dan waard
“De cv ketel was na bijna twintig jaar trouwe dienst aan vervanging toe. Dit was voor ons het moment om over te stappen op een warmtepomp, waardoor de gaskraan nu helemaal dicht gedraaid kan worden. Ook met het oog op het gerommel, letterlijk en figuurlijk, in Groningen zijn we heel blij om een gasloos huis te hebben. Vereiste is wel dat je een lagetemperatuurverwarming in huis hebt, zoals vloerverwarming en convectoren. Hieraan voldeden we inmiddels”, vervolgt Eric. De aanleg van de warmtepomp door Bosman installatiebedrijf uit Vorden duurde een aantal dagen. Zij hebben de cv ketel vervangen door een regelunit op zolder, krachtstroom en leidingen gelegd van de warmtepomp naar de regelunit, de warmtepomp buiten geplaatst en aangesloten op het riool voor het lozen van condenswater.  “Zodra er een betaalbare elektrische auto op de markt is, gaan onze huidige twee de deur uit en komt die auto er voor in de plaats. Met de overcapaciteit kunnen we de auto opladen. De kabel ligt al in de grond.

Natuurlijk heb ik een behoorlijke investering moeten doen, maar met zo’n tien, twaalf jaar heb ik het terugverdiend. Bovendien krijg ik twee duizend euro subsidie op een bedrag van tienduizend. Voor mij een reden én hopelijk ook voor veel meer mensen om over te stappen op duurzame energie.”

“Zodra er een betaalbare elektrische auto op de markt is, gaan onze huidige twee de deur uit en komt die auto er voor in de plaats”

Werking warmtepomp
Een warmtepomp wint simpel gezegd warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen en wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Wanneer de benodigde stroom zelf opgewekt wordt, stijgt de energierekening niet en wordt de CO2-uitstoot nog lager.

Inmiddels zijn 22 zonnepanelen en een omvormer gemonteerd. Na plaatsing bleek dat de omvormer niet maximaal belast werd. Daarom zijn na berekening op de ´ongunstige´ oostzijde nog tien panelen bijgeplaatst. Deze maken gebruik van dezelfde omvormer. Omdat Hilde en Eric alleen hoefden te investeren in panelen zonder omvormer waren deze extra panelen lucratief. De extra investering hiervoor hebben ze bekostigd uit de terugvordering van de BTW op alle panelen. Zie de speciale regeling van de Belastingdienst.

Foto: Eric Klop

Het ideale plaatje
 “Het is jammer dat we de zonne-energie niet geheel via de Energie coöperatie Wichmond Vierakker (ECWV) kunnen betrekken. Er zijn nog te weinig deelnemers voor de tweede postcoderoos. Dat was voor mij helemaal het ideaalplaatje. Beleggen in zonnepanelen die rendement opleveren, iets bijdragen aan de leefbaarheid in het dorp én duurzame energie opwekken. Meerdere vliegen in één klap”, zegt Hilde. “Via het verduurSaam energieloket van de gemeente Bronckhorst kun je een energiescan van je huis laten maken. Van de kosten van 120 euro krijg je meer dan de helft, namelijk 70 euro door de gemeente vergoed. Daarnaast helpen ze je met het aanvragen van subsidies voor duurzame ontwikkeling. Wellicht een tip”, besluit ze.

Hilde en Eric zitten er behaaglijk en warmpjes bij en hoeven niet bang te zijn dat elders de gaskraan dicht gedraaid wordt. Dat hebben ze zelf al gedaan. Door zijn eigen ervaringen heeft Eric inmiddels heel wat informatie en weetjes verzameld over het energiezuinig maken van je huis. Het hoeft namelijk helemaal niet duur zijn om CO2-neutraal te worden. Eric heeft zijn ervaringen tijdens de eerste 8 maanden verzameld en op papier gezet. Download dit handige overzicht met informatie, ervaringen en weetjes hieronder.

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Wichmond: de gaskraan kan dicht