Tel: 0314 820 360 

Varsseveld: energieleverende woning

Waar: Houtdreef 40, 7051 SC Varsseveld
Soort locatie: Woning
Initiatiefnemers:  Otto Willemsen
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas / Triple Glas, Pellet- / houtkachel, Zonneboiler, Zonnepanelen, Infraroodverwarming, Warmtepomp, Energieneutraal

 

Bij Otto Willemsen komen passie, kennis en kunde bij elkaar. De inwoner van Varsseveld is als zelfstandig organisatieadviseur van Duurzaam4Life verbonden aan coöperatie Synprofect. Daarmee helpt hij organisaties met het omzetten van duurzame ambities in resultaatgerichte acties. Otto is tevens auteur van het boek ‘Thuis in energie’. Zijn lijfspreuk: ‘Dromen is leuk, maar doen geeft energie.’

Otto Willemsen is een man van geen woorden maar daden. Hij zou graag het hele jaar door energieneutraal zijn, onafhankelijk van het zogenoemde salderen. Dat streven komt steeds dichterbij. Zijn energierekening is al negatief, maar in de winter lukt het nog niet om evenveel energie op te wekken als dat de familie Willemsen verbruikt. In de zomer levert de bevlogen idealist en techneut zelfs terug aan het net. “Als er accu’s komen die de energie kunnen opslaan, kan het wel. Een andere mogelijkheid is windenergie, die er in de winter in overvloed is. Ik houd de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.”

“Ik houd de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten”

Het beeldscherm van de computer op het kantoor van Otto Willemsen toont de gegevens van de Powerrouter. Grafieken, tabellen, meterstanden en automatische analyses vechten om voorrang. “Meten is weten”, stelt Otto. “Kijk, deze piek in stroomverbruik. Dat zijn de hybride Toyota Prius en de volledig elektrische Volkswagen Up die aan het opladen zijn.” Voor het opladen van de auto’s heeft hij bij huis een eigen laadstation. Dan wijst hij naar een andere piek op het scherm. “Hier zie je dat op een mooie zonnige dagen de installatie veel stroom oplevert.” Hij heeft graag inzichtelijk wat het energieverbruik is en hoeveel energie er wordt opgewekt. Want de woning van de familie Willemsen geldt als een kleine energiecentrale.

“Meten is weten. We zien dat de installatie op zonnige dagen veel stroom oplevert”

De interesse voor duurzaamheid en energie begon in 1999 toen Otto in dienst trad bij Nefit. “Het werk zorgde voor een stimulans. Het opende mijn ogen.” Inmiddels liggen er 39 zonnepanelen op het dak van de woning die in 2005 werd gebouwd. Daarmee wordt op jaarbasis ongeveer 7.000 kWh aan stroom opgewekt.” Het totale stroomverbruik ligt bij Otto op ca. 8.500 kWh, maar dat is inclusief 30.000 km met de auto. Ook wordt zijn kantoor verwarmd met infraroodpanelen.

De focus ligt nu vooral op het verminderen van het gasverbruik. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het toepassen van twee zonnecollectoren voor warm water. De hotfill wasmachine werd afgekoppeld en draait weer op stroom omdat de panelen meer leveren dan dat er actueel verbruikt wordt. “En we maken gebruik van een houtkachel. Daardoor verstoken we slechts 250 kuub gas per jaar. Normaal moet je de kosten voor het hout voor de kachel ook rekenen, maar dat krijg ik gratis. Wat ik zo mooi vind, is dat energiebesparingen en comfort hand in hand kunnen gaan. De houtkachel bijvoorbeeld is sfeervol en ik heb een hobby aan het hakken van het hout. Daarnaast geven de maatregelen een goed gevoel.”

“De maatregelen geven een goed gevoel”

Ook de lage energiekosten spelen een rol. Door het opwekken van stroom, warm water én de SDE-subsidie op een deel van de zonnepanelen heeft de familie Willemsen zelfs een negatieve rekening. “Natuurlijk is dat prettig”, stelt Otto tevreden vast.

“We hebben wel moeten investeren in de verschillende maatregelen. Maar de investeringen behouden hun waarde en de terugverdientijd ligt meestal rond de vijf jaar, dat is goed te doen. Door mijn werk blijf ik bezig met duurzame energie. Ik hoop ook de komende jaren nog stappen te zetten. Het is de verwachting dat opslagtechniek en smart grids op basis van ‘internet of things’ echt gaan doorbreken. Hoe mooi zou het zijn als mijn accu 200 kWh is, het systeem zorgt voor minimaal 200 kilometer rijbereik en dat die accu onderdeel is van het energie systeem om energie uit wind en zon op te slaan en te leveren aan mijn huis of zelfs op het net aan de omgeving.”

Meer weten of een keer langskomen? Of wil je het e-book ‘Thuis in Energie’ ontvangen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Varsseveld: energieleverende woning