Tel: 0314 820 360 

Varsselder – vloer als basis voor toekomstig verwarmen

Waar:
Leemlandseweg 17, 7076 AL Varsselder
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers:  Jan Aalders
Uitgevoerde maatregelen:
Gevelisolatie, HR++ glas, Dakisolatie, Vloerverwarming, Vloerisolatie, Warmteterugwinning, Zonnepanelen

 

Met rond de 8.000 kWh geen kleine energieverbruiker, maar alle elektriciteit komt al uit eigen zonnepanelen. Een deel van het verbruik bespaart benzine, want het gezin rijdt een elektrische auto. Dat was de uitgangssituatie van Jan Aalders en zijn gezin, toen hij zich opgaf voor het ‘Nul op de meter’-project van de gemeente Oude IJsselstreek. Jan: “Ik was al volop bezig, want ons streven is om energieneutraal te zijn. Het is dan goed als je op deze manier geholpen wordt en niet steeds opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.”

 

“Ik was al volop bezig, want ons streven is om energieneutraal te zijn.”

 

De hoekwoning uit 1966 is in de loop van de jaren al grotendeels nageïsoleerd. Jan somt op: “We hebben de spouwmuur geïsoleerd en de ramen voorzien van dubbel glas. Ons dak was al geïsoleerd en vorig jaar hebben we de keuken verbouwd. Toen hebben we er bewust voor gekozen om vloerverwarming te laten aanbrengen, om zo uiteindelijk een warmtepomp aan te kunnen schaffen.”

Heerlijke warmte

De vloerverwarming in de keuken geeft ‘gewoon heerlijke warmte’, vertelt Jan. “Het is vooral het comfort. Als je nu ’s avonds van de kamer naar de keuken loopt wil je bijna niet meer terug. Als je dan weer de kamer in loopt, dan heb je het idee dat het daar kouder is. Terwijl die kamer toch echt wel warm is. Maar het trekt gewoon koud op.”

 

“Als je nu ’s avonds van de kamer naar de keuken loopt wil je bijna niet meer terug.”

Nieuwe vloer

Een van de maatregelen uit het energieadvies is dan ook het isoleren van de woonkamervloer, inclusief het aanbrengen van vloerverwarming. “Eenvoudig is het niet”, vertelt Jan, “omdat het deels een houten vloer is en deels nog beton op zand. De bedoeling is dat alles er uit gaat en we dan een nieuwe betonvloer op zand gaan storten, maar dan met isolatie. Ik wil dat in het voorjaar oppakken.”

 

Andere maatregelen

Bij het verbouwen ga ik een kabel trekken voor een ventilator/afzuigunit met een warmte wisselaar zodat ik de frisse koude lucht eerst opwarm met de afgezogen lucht uit de ruimte. Ook wil ik tussendoor nog de zoldervloer en de cv-leidingen op zolder isoleren. Het verlagen van de aanvoertemperatuur van de cv-ketel heb ik inmiddels al gedaan. Die heb ik nu op 65 graden staan. Ik verbaas me hoe snel ik toch de kamer nog warm krijg. Verder is er een pompschakelaar op de pomp voor de vloerverwarming gezet.”

 

Capaciteit zonnepanelen

Op dit moment heeft Jan al genoeg zonnepanelen om zijn hele elektriciteitsverbruik op te wekken, inclusief het verbruik van de elektrische auto. Voor een warmtepomp zou hij nog extra panelen bij moeten plaatsen en dat kan: “We kunnen sowieso nog een aantal panelen bijleggen en als dat niet voldoende is moeten we misschien wat panelen vervangen. We hebben nu deels panelen van 255 en deels van 275 Wattpiek. Die van 255 moeten we dan misschien op termijn vervangen. De nieuwste panelen hebben zoveel meer capaciteit.”

 

 

Of toch een pelletkachel

Of wordt het uiteindelijk toch geen warmtepomp. Want ook een pelletkachel is voor Jan een optie. “Allemaal overwegingen die we moeten maken, maar goed, dan kan nog even. Belangrijkste is dat we eerst die vloer in orde hebben.” Naast het pakket aan kleinere en grotere maatregelen wat we in de loop van de tijd al hebben uitgevoerd.

 

“Laat vooral je spouwmuren isoleren, anders doe je jezelf tekort.”

Jan sluit af met een handige tip: “Laat vooral je spouwmuren isoleren, anders doe je jezelf tekort. Het comfort dat je erdoor krijgt en het geld dat je ermee bespaart: ik kreeg het eerste jaar zo’n 400 euro aan energiekosten terug.”

 

Maar ook heeft Jan nog een belangrijk aandachtspunt: ”Ik loop er nog steeds tegen aan, dat weinig bedrijven je fatsoenlijk advies kunnen geven. De installatiebedrijven hebben nog steeds nauwelijks verstand van de warmtepomp. Waar je ook komt, het is allemaal nog nieuw en ‘we weten het allemaal niet’. Nog niemand heeft mij een fatsoenlijke warmtepomp aan kunnen bieden. En er heeft ook nog niemand mij kunnen overtuigen dat ze echt de kennis in huis hebben om een warmtepomp goed te installeren. Ik hoop niet dat dit nog vijf jaar duurt…”

 

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Varsselder - vloer als basis voor toekomstig verwarmen