Tel: 0314 820 360 

Silvolde: warmtepomp-klaar

Waar:
De Breide 72a, 7064 AT Silvolde
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers:  Wim Illem en Anneke Kok
Uitgevoerde maatregelen:
Balansventilatie, HR++ glas, Ledverlichting, Warmtepomp, Zonnepanelen

 

Wim Illem en Anneke Kok: ruim een jaar wonen ze nu in hun ruime vrijstaande woning in Silvolde. Een huis dat in de basis al heel goed geïsoleerd is, maar waarvoor ze wel nog de nodige stappen hebben gezet om het – zoals ze het zelf noemen – ‘warmtepomp-klaar’ te maken.

Wim: “We zijn begonnen met maatregelen die je sowieso kunt nemen. In alle verlichting in huis zitten nu led-lampen. En alle apparatuur is A++ of beter. Dat scheelt al enorm. We hadden twee koelkasten en nog een vriezer …. we hadden van alles.” Ook het dubbele glas uit 1986 is inmiddels vervangen door HR++-glas, want zoals Anneke het aangeeft: “Het was koud, het was gewoon niet comfortabel. Je kon merken dat de muren duidelijk warmer waren dan de ramen. Dus we hebben het glas vervangen, ondanks dat de besparingen eigenlijk niet opwegen tegen de kosten. Maar het comfort is zo’n stuk groter. We hebben ook meteen regelbare ventilatieroosters laten plaatsen, dus het ventileert nu goed. En Wim is kortgeleden nog op kierenjacht geweest. Het huis is nu optimaal geïsoleerd. En ’s avonds gaan de rolluiken er ook nog een keertje voor.“

 

“We willen toe naar een situatie waarbij je gasloos bent”

Zonnepanelen

Naast deze energiebesparende maatregelen hebben Wim en Anneke een andere belangrijke stap gezet. Wim: “We hebben in juli zonnepanelen laten plaatsen, 39 stuks. Het hele dak ligt vol. Daarmee wekken we nu al meer op dan we verbruiken. Want we willen toe naar een situatie waarbij je gasloos bent en dat betekent dat je ook elektrisch gaat verwarmen. Maar dat was nog een hele zoektocht!”

 

Aardwarmte

Een eerste installateur bracht een kostenraming uit voor een warmtepomp op basis van aardwarmte, voor maar liefst 55.000 euro. Uiteindelijk hebben ze een Achterhoekse installateur gevonden mét ervaring en wel een aantrekkelijk aanbod. Na aftrek van de ISDE-subsidie resteert nu een investering van bijna 25.000 euro, voor Wim en Anneke een acceptabele prijs. Met drie grondboringen van zo’n 100 meter diep wordt straks warmte diep uit de bodem omhoog gepompt. Een warmtepomp gaat deze basiswarmte opplussen naar een hogere temperatuur, waarmee de woning kan worden verwarmd. De warmtepomp werkt modulerend, zodat deze afhankelijk van de warmtevraag meer of minder vermogen in kan zetten. Een groot bufferboiler van 192 liter zorgt voor voldoende warmte om ook warm water van 65 graden te kunnen leveren.

 

“We houden waarschijnlijk zo’n 1.500 kWh per jaar over. Die willen we gaan gebruiken voor een elektrische auto.”

 

Gasloos

Wim en Anneke laten de drie grondboringen en de plaatsing van de warmtepomp na het huidige stookseizoen doen. Vanaf dat moment zijn ze gasloos en energieneutraal. Want de zonnepanelen op het dak leveren voldoende elektriciteit om ook de warmtepomp te laten draaien. Meer dan dat zelfs. “We houden waarschijnlijk zo’n 1.500 kWh per jaar over. Die willen we gaan gebruiken voor een elektrische auto.”

 

Verder zoeken

Ook daarna zullen Wim en Anneke blijven zoeken naar verdere mogelijkheden om te verduurzamen. “De volgende stap is dat je dan ook nog met een thuisaccu zou kunnen gaan werken. Maar dat is pas over een jaar of 5 denk ik.”

 

“Ga niet overhaast te werk. Zorg dat je eerst die maatregelen neemt die je huis voorbereiden op een warmtepomp.”

 

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

Op de kaart

Silvolde: warmtepomp-klaar