Tel: 0314 820 360 

Silvolde: toekomstgericht wonen

Waar: Boterweg 17, 7064 BJ Silvolde
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers:  Trudie Boland
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR ++ glas, Warmtepomp, Vloerverwarming, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

 

In mei 2017 kochten Trudie Boland en haar man een woning aan de Boterweg in Silvolde. “We kwamen uit een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met een A++ energielabel en wilde deze woning hetzelfde comfort geven.” Een behoorlijke uitdaging met een duidelijk doel: “We willen onze woning energieneutraal maken”.

Het doel was duidelijk, toen Trudie Boland en haar man in mei 2017 naar de Achterhoek (Silvolde) verhuisden: “Comfortabel en milieuvriendelijk met energie omgaan”. De woning die ze verlieten was nieuw gebouwd en daardoor zeer comfortabel en energiezuinig. “We kwamen uit een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met een A++ label. We hadden stadsverwarming en waren elektrisch koken al gewend.” Daarmee was de basis gelegd voor de wens om ook hun woning in Silvolde flink aan te pakken: “Onze huidige woning willen we energieneutraal maken. Toekomstgericht, zonder gebruik van gas.”

“Onze huidige woning willen we energieneutraal maken”

Om dit doel te bereiken moest de woning eerst flink geïsoleerd worden. Het dak en de gevels werden voorzien van een flinke isolatielaag. Ook de aanwezige beglazing werd vervangen door isolerend HR++ glas. Op deze manier kon het gasverbruik in de woning fors worden teruggedrongen. En dat was hard nodig om zonder het gebruik van gas te kunnen verwarmen.

Nadat het huis was geïsoleerd, werd een lucht-water warmtepomp aangebracht. Deze is aangesloten op de vloerverwarming, waardoor de woning niet alleen verwarmd kan worden in de winter, maar ook gekoeld wordt in de zomer. “Deze combinatie leidt tot een hoog comfort in huis”, zegt Trudie Boland. “En we hebben geen centrale verwarmingselementen meer in de woonkamer. De gasmeter hebben we laten weghalen, net als de gasleidingen. Daardoor hebben we meer ruimte in de woning”. De voordelen van de warmtepomp zijn daarmee al snel zicht- en voelbaar.

“We hebben geen verwarmingselementen meer in de woonkamer en daardoor meer ruimte”

Om het stroomverbruik van de warmtepomp en de vloerverwarming op te vangen zijn op het dak van de woning zonnepanelen aangebracht. Daardoor verbruikt de woning vrijwel geen ‘grijze’ energie meer en kan de woning energieneutraal worden genoemd. “We hebben geen afvalgassen of brandgevaar, doordat we geen gas meer hoeven te gebruiken”. concludeert Trudie. Een fijn gevoel. De werkzaamheden zijn in oktober 2017 afgerond. Bouwbedrijf Dahlhaus uit Gendringen en installatiebedrijf Stienezen-Wanders uit Wehl hebben de werkzaamheden uitgevoerd. In de 2e fase van de verbouwing worden een bad- en saunakamer aangelegd en zullen ook de vloeren beter worden geïsoleerd.

De combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming kunnen Trudie Boland en haar man iedereen aanraden: “Kies voor vloerverwarming in combinatie met een lucht-water warmtepomp. Deze kan de vloer ook koelen in de zomer”, zegt Trudie. Een perfecte oplossing om comfortabel en zonder gebruik van gas te kunnen wonen. En doordat er geen verwarmingselementen meer nodig zijn, ontstaat er ook nog eens meer ruimte en een mooier aanzicht in het huis. Voor Trudie Boland en haar man is het doel bereikt: comfortabel en milieuvriendelijk met energie omgaan, zonder gebruik van gas.

 

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Silvolde: toekomstgericht wonen