Tel: 0314 820 360 

Ruurlo: Villa Octopia

Waar: Ruurlo
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers: Rolf en Ine Homburg
Uitgevoerde maatregelen: Warmtepomp, Zonnecollectoren, Zonnepanelen

Rolf en Ine Homburg hebben hun woning Villa Octopia in Ruurlo stapsgewijs omgetoverd in een passiefhuis. De verschillende maatregelen sorteren effect. De energierekening van 20 euro per maand stemt de bewoners tevreden. Toen ze er kwamen wonen, bedroeg het maandbedrag nog ruim 190 euro. “Een lager maandbedrag dan 20 euro is administratief niet mogelijk, dat heeft met de software van de energieleverancier te maken”, lacht Rolf.

 

“Bij de eindafrekening krijgen we waarschijnlijk nog geld terug, dus feitelijk wonen we hier energieneutraal. Dat was ook de bedoeling, daar is het klimaat bij gediend. We willen zo min mogelijk fossiele brandstoffen verbruiken.”

Bewust met energie omgaan

Het echtpaar Homburg woont sinds augustus 2012 in de Achterhoek. Daarvoor verbleven ze in het Noorse Stjørdal en Östersund in Zweden. Rolf werkte er als helikopter- en vliegtuigingenieur en bedrijfskundige in de luchtvaartindustrie. ‘In de luchtvaart wordt continu nagedacht over besparingen. Dat heeft mij ook geleerd om anders te denken. Uit het oogpunt van milieuvervuiling moeten we bewust en zuinig met onze energie omgaan. In Scandinavië hebben we geleerd om energiebronnen uit de natuur te benutten. Die kennis is nu erg nuttig.’ Nadat Rolf met pensioen ging, keerden ze terug naar Nederland. Ze kochten een woning in Ruurlo met een B-label. Inmiddels is het een passiefhuis met een A++++ label.

Duurzame maatregelen

De woning, Villa Octopia genoemd vanwege de achtkantige verdieping in de vorm van een torentje, werd energietechnisch flink onder handen genomen. De bevlogen eigenaar maakte een stappenplan om de geplande maatregelen door te voeren. Inmiddels is de klus grotendeels geklaard.

Er werden twaalf zonnepanelen op het dak van het tuinhuis aangebracht. Daarvoor werd het dak van het gebouw aangepast om zo veel mogelijk zonopbrengst en daarmee rendement te behalen. Op jaarbasis wordt er 3.600 kWh elektriciteit mee opgewekt. “Het gaat om hoogwaardige panelen met een vermogen van 327 Wattpiek.”

Wat levert het op?

Met de opgewekte elektriciteit wordt een uitgebreide warmtepompinstallatie aangestuurd. Die voorziet de verwarming met radiatoren van warm water. Ook het water in het boilervat van 200 liter wordt daarmee verwarmd. En de stroom wordt tevens benut om drie airco luchtunits te laten werken. Deze units zijn in de woning aangebracht en verwarmen, koelen en ontvochtigen de vertrekken het huis.

Ook is er op het dak van het huis een zonnecollector met vacuümbuizen geplaatst, waarmee water uit het boilervat wordt verwarmd. “Op een warme dag is de temperatuur al snel opgelopen tot 70 graden.” Door de ingrepen hebben Rolf en Ine geen aardgas meer nodig. In december lieten ze de aansluiting zelfs ontkoppelen.

“De beslissing is definitief. De aardgasmeter hebben we bewaard. Deze staat symbool voor de stap die we hebben gezet.”

De 3.600 kWh heeft het echtpaar nodig om de uitgebreide warmtepomp te kunnen laten draaien en voor verlichting, koken, wassen en de mechanische ventilatie. De zonnecollector (met een rendement van 60 procent) brengt nog eens 2.700 kWh warmte-energie op. Onlangs werd de mechanische ventilatiebox vervangen. Het apparaat met een wisselstroommeter maakte plaats voor een alternatief model met gelijkstroommeter met inverter. “Dat scheelt enorm”, benadrukt Rolf. “De oude mechanische ventilatie gebruikte 650 kWh stroom, terwijl deze ongeveer vijf procent daarvan verbruikt, zo’n 35 kWh. Tel uit je winst.”

 

Huidige lage rente is zeer aantrekkelijk

Ine kookte tot voor kort elektrisch met halogeen stralingswarmte, nu is er voor inductie gekozen. Dat is 25 procent energiezuiniger dan voorheen. “We waren van plan om de keuken op te knappen, dan neem je zo’n aanpassing mee. Het zorgt voor comfort en je boekt energiewinst. Dat geldt voor bijna alle maatregelen.” De bewoners hebben wel flink moeten investeren. “Maar daar staan grote voordelen tegenover. Het is goed voor het milieu, de portemonnee en je bent niet afhankelijk van energieleveranciers.” Het echtpaar Homburg maakte gebruik van de SVn duurzaamheidslening. “Dat is gezien de lage rente financieel erg aantrekkelijk. Je kunt dan gelijk aan de slag en hoeft niet tot morgen te wachten. Je profiteert dan gelijk van de besparingen.”

Rolf Homburg zet zijn passie, kennis en ervaringen in voor de PassiVilla Foundation.

Maatregelen:

  • 12 zonnepanelen
  • 1 zonnecollector met vacuümbuizen
  • Warmtepompinstallatie voor verwarming radioatoren en (zonne-)boiler
  • 3 luchtunits voor verwarmen, koelen en ontvochtigen
  • inductie koken
  • mechanische ventilatie met gelijkstroommotor en inverter
  • hotfill vaatwasser en wasmachine

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Villa Octopia