Tel: 0314 820 360 

Lochem: Erve Koeslag

Waar: Lochem
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers: Willem Post en Saskia van Essen
Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, Triple glas, Zonnecollectoren, Zonnepanelen

Meer comfort en beleving, milieuwinst, waardevermeerdering en lagere kosten. De combinatie maakt het uiterst aantrekkelijk om duurzame maatregelen te treffen. Het praktijkvoorbeeld van de familie Post in Lochem toont aan dat het mogelijk is, zelfs bij een authentieke boerderij uit 1902.

 

“Totaaloplossing in het belang eindgebruiker.”

Erve Koeslag, zo heet het sfeervolle en prachtig gelegen onderkomen van Willem Post en Saskia van Essen en hun twee zoontjes in het buitengebied van Lochem. Het gezin woont sinds 2009 in het voorhuis van de boerderij. De oude deel is de afgelopen periode bewoonbaar gemaakt, waarbij comfort en energiezuinigheid de uitgangspunten vormden.

“De energierekening moest flink omlaag”, benadrukt Willem. “De lasten waren erg hoog. Dat is ook vrij normaal in een oude, vrijwel ongeïsoleerde, boerderij. Het kostenaspect stond aan de basis van de renovatie. Tegelijk zorgt de nieuwe situatie voor milieuwinst, dat vinden we ook erg belangrijk.”

Comfort en beleving in stand houden

De maatregelen mochten niet ten koste gaan van comfort en beleving. Dat lijkt een spanningsveld, maar in de praktijk is het tegendeel waar. ‘De deel was een koude, tochtige ruimte. Dat is nu een heel ander verhaal.’ De schil werd flink aangepakt door middel van een aaneengesloten vloer- wand- en dakisolatie. Een pakket van 10 centimeter EPS maakt het verschil. Daarnaast is er HR Triple glas toegepast. Een massakachel vormt het hart van het huis en biedt volop beleving.

Deze zogenoemde Finn kachel, geleverd door Ewald ten Hagen uit Geesteren, wordt gestookt op streekhout. ‘Het is een soort energiecentrale in huis’, vertelt Willem. ‘Het brandproces is uiterst efficiënt. De warmte is aangenaam en de kachel biedt beleving. De restwarmte wordt ook nog benut. Wat wil je nog meer.’ Vertelt Willem. Een warmtewisselaar zorgt er, in combinatie met extra zuurstoftoevoeging, voor dat het water rechtstreeks wordt verwarmt en in gescheiden buffervaten voor de vloer- en wandverwarming kan worden benut. ‘Daardoor gebruiken we in principe geen gas meer.’

 

“Het is een soort energiecentrale hier in huis.”

Bijzondere uitstraling door leemstuc

De wanden worden afgewerkt met leemstuc. ‘Het zorgt voor een bijzondere uitstraling en een aangenaam leefklimaat. Het huis ademt. Dat is wel zo gezond.’ De oude gebinten en sporen in de deel zijn grotendeels hergebruikt waardoor de boerderij haar traditionele karakter behoudt. Verder wordt er geen verf of lak toegepast. Directe instraling van zonlicht maakt het qua energieverbruik interessant. Daar is rekening mee gehouden. Op het dak liggen 15 pv-panelen die flink wat stroom opwekken. ‘Mede daardoor zijn we CO2 neutraal. Dat geeft een goed gevoel. We zijn blij dat we het gedaan hebben en hopen nog verdere stappen te maken.’

Willem raadt mensen een integrale aanpak aan. ‘Je hebt als eindgebruiker baat bij een totaaloplossing. Het bevordert ook de afstemming. Partijen moeten meedenken met het hele concept. Daarmee maak je het verschil. Dat is wat mij betreft een belangrijke tip voor leveranciers van duurzaamheid.’

 

“Je hebt als eindgebruiker baat bij een totaaloplossing.”

Maatregelen

•    Schilisolatie met 10 centimeter EPS
•    Massakachel met warmtewisselaar
•    Vloer- en wandverwarming
•    HR triple glas
•    Directe instraling zonlicht
•    15 pv panelen
•    3 zonnecollectoren
•    Wandafwerking met leemstuc

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Erve Koeslag