Tel: 0314 820 360 

Lievelde: Erve Paske

Waar: Lievelde
Soort locatie: Logiesgebouw
Initiatiefnemers: Familie Klein Avink
Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, Lage temperatuurverwarming, Warmtepomp

In een natuurlijke omgeving heeft de familie Klein Avink een logiesgebouw in boerderijstijl gerealiseerd dat geschikt is om ook minder valide mensen onderdak te bieden. Een belangrijke eis was dat het binnen altijd behaaglijk warm moet zijn voor de doelgroep. Tevens moest de installatie eenvoudig te bedienen zijn. Alle vertrekken zijn voorzien van laagtemperatuur vloerverwarming. Naast de hoge isolatiewaarde is hier vooral gelet op het comfort voor de gasten en de directe verbinding met de natuur. Het gebouw beschikt over een personenlift, persoonsalarmering en heeft geen drempels. De verlichting werkt met sensoren, zodat mensen in een rolstoel niet naar een lichtknop hoeven te zoeken.

 

Ambities

Het maximale energieverbruik van de warmtepomp is vastgesteld op 13.000 kWh. Door te kiezen voor een warmtepomp met vlakcollector en geen diepteboringen, worden de aardlagen niet verstoord. Een gezond binnenklimaat was een belangrijke voorwaarde. Daarom is gekozen voor afzuigen naar behoefte met het Duco-comfortsysteem. Hierdoor wordt alleen afgezogen als het noodzakelijk is. Het is mogelijk om ramen en deuren te openen, zonder dat het ventilatiesysteem verstoord raakt. Het gebouw is multifunctioneel en daardoor geschikt voor valide en minder valide mensen. Het kan voor familie- en groepsgebruik worden toegepast. Ruimten die niet in gebruik zijn, hoeven minimaal verwarmd te worden aangezien alles apart afsluitbaar is.

 

Techniek

Effectief en eenvoudig in de bediening. Dat waren de doelstellingen van de technische installaties. Op het zuiden staan bomen, daarom was het niet zinvol om een zonneboiler en zonnepanelen toe te passen. Er is gekozen voor een warmtepomp met een zeer hoog rendement en een uniek legionellavrij tapwatersysteem. Voor CV warmte is een warmtebuffer van 1.000 liter en voor tapwater een warmtebuffer van 1.500 liter geplaatst. De tapwatervoorziening voorziet tien douches gelijktijdig van warm water.

De warmtepomp wordt op afstand bediend en gecontroleerd, hierdoor worden gasten niet onnodig gestoord. Om extra kosten te besparen is gekozen om de toiletten te spoelen met grijs water (regenwater). Tijdens de bouw zijn op advies van GTS 80 LED lampen geplaatst. Het energieverbruik is ruim onder het verwachte verbruik gebleven.

 

Hieronder twee filmpjes als extra uitleg over de werking van een tapwatersysteem en een warmtepomp:

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Erve Paske