Tel: 0314 820 360 

Lichtenvoorde: zonnepanelen Planetenbuurt

Waar: Lichtenvoorde
Soort locatie: Woonbuurt
Initiatiefnemers: Bewoners Planetenbuurt
Uitgevoerde maatregelen: Zonnepanelen

Steeds meer huishoudens wekken zelf hun energie op. Vooral het aantal daken met zonnepanelen groeit razendsnel. Veel mensen zien het als dé manier om hun energiekosten structureel te verlagen. “Investeren in zonnepanelen is een slimme keuze”, weten ook twee woningeigenaren in de Planetenbuurt in Lichtenvoorde.

 

Verlichting van de maandelijkse lasten

Voor niets gaat de zon op. Duurzame energie wint sterk aan populariteit. Mensen kiezen voor zonnepanelen vanwege het financiële voordeel, maar ook het milieu is ermee gediend. In de Planetenbuurt in Lichtenvoorde lieten Marnon en Laura Stortelder en Antoinette Hommes en haar vriend Hennie Konink zonnepanelen op hun dak installeren. Marnon en Laura konden maximaal negen panelen kwijt. “Ons gezin verbruikt best veel stroom. Dat komt ook door het gebruik van drie elektrische kachels op de bovenverdieping”, legt Marnon uit. “Door zelf zonne-energie op te wekken, kunnen we de kosten aanzienlijk verlagen. De panelen hebben een opbrengst van ongeveer 2.000 kWh per jaar. Dat scheelt toch zo’n € 45 per maand op de energierekening.”

“Door zelf zonne-energie op te wekken, kunnen we de kosten aanzienlijk verlagen.”

De zonnepanelen werden in februari 2013 geplaatst door een plaatselijk bedrijf. Marnon heeft er geen spijt van. “Toen zat er nog subsidie op, mooi meegenomen al was dat niet van doorslaggevend belang.” Het proces verliep verder probleemloos: “We hebben er niets van gemerkt en het is de investering echt waard. Je verlaagt gelijk je energiekosten en je bent minder afhankelijk van energieleveranciers. Iedereen weet dat de fossiele brandstoffen op termijn opraken. Het onderwerp duurzaamheid in combinatie met energiebesparing spreekt me aan. Het zou mooi zijn als we onze woning volledig energieneutraal konden maken, maar op het dak kunnen we helaas niet meer panelen kwijt.”

 

 

Dubbelblij met de zon

Antoinette Hommes en haar vriend Hennie Konink waren al een tijd geïnteresseerd in zonnepanelen. Eind vorig jaar besloten ze daadwerkelijk toe te happen. “Ik kreeg een bericht van de bank, de zoveelste renteverlaging. Ik was het helemaal zat en wilde meer rendement, vandaar de keuze voor zonnepanelen. Het levert veel meer op dan spaarrente op de bank”, vertelt Antoinette. Op het dak van de tussenwoning liet ze in maart 15 panelen plaatsen door een bedrijf uit Lichtenvoorde. “We kennen de eigenaar goed, hij heeft alles prima geregeld. Het was in één dag gepiept en van de werkzaamheden hebben we totaal geen overlast gehad.” De zonnepanelen moeten op jaarbasis ongeveer 3.000 kWh stroom opwekken. Dat is een flink deel van het verbruik. “Als de zon schijnt zijn we extra blij”, glundert Antoinette. “Ik ben van plan om hier nog lang te wonen. Dat betekent dat we nog lang kunnen profiteren van lagere energiekosten.”

“Je merkt het in je portemonnee, het werkt waardeverhogend voor je huis en het is ook nog eens goed voor het milieu.”

De woningeigenaren kunnen het ook andere bewoners van de Planetenbuurt aanraden om duurzame maatregelen te treffen. “Je merkt het in je portemonnee, het werkt waardeverhogend voor je huis en het is ook nog eens goed voor het milieu.” Naast het plaatsen van zonnepanelen zijn er nog meer maatregelen mogelijk.

 

Meer weten?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. We beantwoorden graag je vragen over zonnepanelen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Zonnepanelen Planetenbuurt