Tel: 0314 820 360 

Langerak: Stroleem woning

Waar: Henk Luesinkweg 5, 7008 AD Langerak
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers:  Rien Hamers en Anne te Wierik
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Triple glas, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Houtkachel, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

 

“Zoveel mogelijk ecologisch bouwen met een optimaal binnenklimaat”. Rien Hamers en Anne te Wierik hebben een duidelijk doel voor ogen als het gaat om het bouwen van zijn woning aan de Henk Luesinkweg in Langerak. Een heuze stroleemwoning moet het worden. “Met de kennis van nu wil je niet anders meer”, zegt Hamers over zijn project.

“Met de kennis van nu wil je niet anders meer”

De woning wordt direct vanaf het begin volledig duurzaam gebouwd. De woning is levensloopbestendig en de indeling is zon-georiënteerd: de leefruimtes zijn aan de zonzijde gesitueerd en de noordkant heeft een minimaal glasoppervlak.

Centraal in het woongedeelte staat een houtkachel (type Finnoven) die kort wordt gestookt en daarna ruim 24 uur stralingswarmte afgeeft. De isolatiewaarden van de woning liggen ruim boven de eisen van het Bouwbesluit. Het dak geeft het beeld van houtskeletbouw met isolatie van houtvezel en jute; de wanden worden opgebouwd uit hout met strobalen en aan de binnenzijde voorzien van leemstuc. De buitenzijde bestaat uit kalkstuc die gedeeltelijk afgewerkt wordt met larikshout.

Het streven is om een luchtdichte en damp-open constructie te realiseren waardoor er geen luchtstroming door de constructie en isolatie kan ontstaan zodat nergens condens en schimmel ontstaat. Dit samen met het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen geeft een optimaal binnenklimaat.

“Het geeft ongekend veel voldoening”

Rien Hamers en Anne te Wierik maken het zichzelf niet makkelijk. “Ik verricht zelf 99% van het werk”, zegt Hamers. Daardoor duurt de bouw van de woning iets langer dan normaal; ze verwachten nog zeker 2 jaar bezig te zijn. “Maar ik merk ook veel belangstelling”, aldus Hamers. “Het zelf ontwerpen en eigenhandig bouwen van ons huis vergt een maximale inspanning, maar geeft ook ongekend veel voldoening”, sluiten Rien Hamers en Anne te Wierik af.

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Langerak: Stroleem woning