Tel: 0314 820 360 

Keijenborg – opgegeven boerderij

Waar: Zaarbelinkdijk 4, 7256 KL Keijenborg
Soort locatie: Woning
Initiatiefnemers:  Meindert Dijkstra
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie

 

Meindert Dijkstra is energiecoach in Keijenborg. Toen hij en zijn vrouw de woning kochten waar hij nu woont was het een bouwval. “Eigenlijk kochten we vooral een bouwkavel van 1,5 ha. Het stond al acht jaar te koop en het dak van de deel was deels ingestort. Iedereen ging ervan uit dat het pand tegen de vlakte zou gaan.”

“Maar wij hadden al gerekend en kwamen tot de conclusie dat nieuwbouw onhaalbaar zou zijn. Onze inschatting was dat er best iets moois te maken viel van de boerderij die er stond. De taxateur was erg enthousiast, de structuur van het woonhuis was goed.”

 

“Iedereen ging ervan uit dat het pand tegen de vlakte zou gaan”

Afdeling fraude
“Daar dacht niet iedereen hetzelfde over. Het was zelfs zo erg dat onze hypotheekaanvraag bij ABN-AMRO bij de afdeling fraude belandde. Ik kan er nu wel om lachen, maar op dat moment voelden we ons niet serieus genomen. Ik denk dat deze afdeling van de bank totaal niet bekend was met een dergelijk pand – men nam contact op met de taxateur die hen gedurende een anderhalf uur durend gesprek niet kon overtuigen van de mogelijkheden van deze boerderij. Men stelde de meest amateuristische vragen.”

“Men eiste een aanvullend bouwkundig rapport en uiteindelijk kregen we de hypotheek toegewezen, maar 25.000 euro ervan via een bouwdepot. Dat moesten wij eerst zelf voorschieten en bonnetjes overleggen. Pas toen ze zagen dat het goed ging konden we vrij beschikken over het krediet.”

Oldtimer
“Sinds de aanvang van de verbouwing hebben we grote slagen gemaakt. Natuurlijk hadden de deel en het lekkende dak onze prioriteit maar daarna hebben we veel maatregelen kunnen toepassen die fors besparend werken.

Maar we hebben altijd gezegd dat je van een oldtimer nooit een Tesla kunt maken. De muren hebben bijvoorbeeld een spouw van slechts 2 centimeter. Daar kun je weinig mee. Natuurlijk doen we doen ons best om zoveel mogelijk energie te besparen, ook bij de muren. Het dak van de deel hebben we hersteld met nieuwe sporen met daarop geïsoleerde dakpanplaten. Dat was sneller en veel goedkoper.

Gaandeweg komen we op ideeën en we besteden ons geld met zorg aan de volgende voor de hand liggende aanpassing. We doen het stap voor stap. Want op een gegeven moment zie je dat de investeringen niet meer rendabel zijn. Daar houdt het op.”

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Keijenborg - opgegeven boerderij