Tel: 0314 820 360 

Hengelo: Solarpark De Kwekerij

Waar: Hengelo Gld, gebied tussen de Vordenseweg, het Vordens voetpad en De Heurne
Soort locatie: Zonnepark
Initiatiefnemers:  Ton & Gaby Koenders
Uitgevoerde maatregelen:
Zonnepanelen

 

Een unieke combinatie van een natuurpark en een zonnepark, dat omschrijft Solarpark De Kwekerij in Hengelo Gld misschien wel het beste. “In plaats van monocultuur wordt nu op dezelfde plaats groene stroom opgewekt, natuur ontwikkelt en groeit de biodiversiteit”, aldus de initiatiefnemers over het park. Het combineren van deze functies maakt De Kwekerij een ‘energielandschap van de toekomst’.

 

De basis voor de ontwikkeling van Solarpark De Kwekerij wordt in februari 2012 gelegd, wanneer Ton Koenders (ontwikkelaar van projecten met zonne-energie) en Erik Mol (beleidsmedewerker duurzaamheid bij de gemeente Bronckhorst) elkaar tegenkomen. Al snel vormen zich de plannen om een solarpark in Hengelo Gld te ontwikkelen. Ton Koenders werkt in die tijd samen met Nico Wissing van NL Greenlabel aan de bouw van een ‘duurzame energie tuin’. De gemeente Bronckhorst heeft gronden in bezit die oorspronkelijk bedoeld zijn voor nieuwbouwwoningen, maar daar komt het niet van. Daardoor ontstaat de mogelijkheid om deze gronden te gebruiken voor het solarpark.

Een eerste ontwerp volgt in juni 2012, waarin zo’n 8.000 zonnepanelen worden geplaatst in een natuurlijke omgeving. Het solarpark moet ook echt een park zijn waar mensen de hele dag kunnen wandelen en recreëren. Het ontwerp wordt aangeboden aan de gemeente Bronckhorst, die hier erg enthousiast van wordt. In augustus 2012 wordt een intentieovereenkomst getekend en in juni 2013 volgt de samenwerkingsovereenkomst. In december 2013 wordt de ontwikkeling van het solarpark ondergebracht bij een nieuwe onderneming: NL Solarpark de Kwekerij B.V. Gaby Koenders functioneert vanaf dat moment als kartrekker.

Al vroeg worden aangrenzende bewoners en projectontwikkelaars van een nabij gelegen nieuwbouwwijk geïnformeerd over het plan. Daarnaast wordt gezocht naar financiering van het project, dat wordt gevonden in de SDE+ regeling. In november 2014 wordt de subsidie aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarvoor was wel een omgevingsvergunning van de gemeente nodig, die is verstrekt in oktober 2014.

Na toekenning van de subsidie kon de samenwerking met partners voor o.a. financiering, plaatsing van de zonnepanelen en inrichting van het park worden gezocht. Ook worden aanvullende subsidies voor het ontwikkelen van het ‘groendeel’ aangevraagd, die in december 2015 worden toegekend. Daarmee is de financiering voor het project rond. In het voorjaar van 2016 beginnen de bouwwerkzaamheden. Installateur B&W Energy uit Ulft start in april met het plaatsen van de frames voor de panelen. Op 4 augustus 2016 leveren de panelen de eerste stroom aan het netwerk en kunnen klanten van het solarpark hun ‘Kwekerijstroom’ gebruiken. In het najaar van 2016 beginnen NL Greenlabel en GreenM2 hoveniers met het aanleggen van het groendeel. In april 2017 worden het gras en de bloemen ingezaaid, waarmee de laatste (groene) puntjes op de i worden gezet. Op 3 juni 2017 viert NL Solarpark de Kwekerij haar officiële opening.

Sindsdien is het solarpark iedere dag geopend voor publiek. Je kunt er wandelen, recreëren en genieten van de unieke combinatie van energieopwekking en natuur. Daarmee is Solarpark De Kwekerij een unieke locatie in Nederland en misschien wel in de wereld. Een uniek stukje Achterhoek waar we trots op mogen zijn!

 

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Hengelo: Solarpark De Kwekerij