Tel: 0314 820 360 

Groenlo: metamorfose woning en kantoor

Waar: Groenlo
Soort locatie: Woonhuis en kantoor
Initiatiefnemers: Herman van der Heijden
Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Triple glas, Zonnepanelen

Het verduurzamen van woningen of bedrijfspanden hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn of lang te duren. Het bewijs daarvoor wordt geleverd door Herman van der Heijden. Hij liet zijn woning met kantoor in slechts zes weken tijd opknappen en energiezuiniger maken. “Gezien de waardestijging van het pand is de investering nu al terugverdiend”, glundert Herman. “Dit is de toekomst.”

Herman van der Heijden is één van de eigenaren van architectenbureau De Witte – Van der Heijden. Het kantoor bij zijn woning in Groenlo kon wel een opknapbeurt gebruiken. “We zijn als bureau een warm voorstander van duurzaamheid. Het leek ons een goed idee om dat zelf in praktijk te brengen. Want goed voorbeeld doet volgen. Daarvan ben ik overtuigd.”

Duurzaamheid, gebruiksgemak en uitstraling

Door een integraal ontwerp te maken, konden het woonhuis en het kantoor tegelijkertijd worden aangepakt. Er werden tal van duurzame maatregelen getroffen, waarbij ook het gebruiksgemak een belangrijke rol speelde. Na zes weken is het resultaat verbluffend. Het pand heeft nog dezelfde omvang, maar wel een compleet andere uitstraling. Het is een stuk moderner en ziet er als nieuw uit. “We zijn dik tevreden met het resultaat”, vertelt Herman van der Heijden. “Het is erg mooi geworden en een stuk zuiniger.”

Energielasten van 300 naar 50 euro en weinig hinder

De energielasten zijn aanzienlijk gedaald, van 300 naar 50 euro per maand. Het scheelt een flinke slok op de borrel. “Het financiële voordeel is prettig, daarnaast zorgt de nieuwe situatie voor veel meer comfort.” De rompslomp bleef ook nog eens erg beperkt. De werkzaamheden werden immers in zes weken afgerond. “Door de korte verbouwperiode hebben we amper hinder ondervonden van het karwei. Vooral vrouwen hikken vaak tegen een verbouwing aan vanwege de overlast. Maar dat is dus helemaal niet nodig.”

Afbeelding: Links woning vóór verduurzaming en rechts na verduurzaming

Maatregelen

De woning met kantoor werd omgetoverd van energielabel E naar A+. Daarvoor werden de volgende maatregelen getroffen:

  • Gevels ingepakt met 14 tot 45 cm hoogwaardige isolatie en daarna gestukadoord en voorzien van een waterafstotende coating.
  • Dakopstand verhoogd voor een extra laag isolatie van 18 cm dik.
  • Houten kozijnen met dubbele beglazing vervangen door zwaar geïsoleerde aluminium kozijnen met driedubbele beglazing.
  • Nieuwe kozijnen voorzien van een ventilatiemogelijkheid met een zomer- en winterstand.
  • De zon wordt in de zomer geweerd en in de winter toegelaten door een vaste lamellen voorzetgevel.
  • Alle aansluitingen met het bestaande werk kierdicht gemaakt, waardoor gecontroleerde ventilatie mogelijk is.
  • Op het platte dak zijn 33 PV-panelen aangebracht, die elektriciteit opwekken.

De verbouwing

Bezichtiging

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

Op de kaart

Metamorfose woning en kantoor