Tel: 0314 820 360 

Gendringen: woonlastenneutraal besparen

Waar:
Touwslagersbaan 113, 7081 EK Gendringen
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers:  Bas en Sandra Beunk
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Gevelisolatie, Ledverlichting, Vloerverwarming, Warmteterugwinning, Zonnepanelen

 

Bas en Sandra Beunk wonen in Gendringen, in een hoekwoning uit 1976. Een hele gewone woning in een rij, zoals er zoveel zijn in Nederland. Ze hebben ook een heel gemiddeld budget. “Vanwege Groningen” willen ze graag van het gas af. Al is dát nog niet gelukt, ze hebben al wel een heleboel wél kunnen doen. Met als bijna heilig uitgangspunt om niet meer uit te geven dan ze aan kosten besparen.
Tekst: Anneke Idzinga – Energieadvies voor Thuis

 

“Niet meer betalen dan we ook weer besparen”

 

Eerst de stroomvreters eruit

Als deelnemer aan het Nul-op-de-meterproject van de gemeente Oude IJsselstreek kregen ze begin 2018 een uitgebreid energieadvies. Bas: “Het bleek dat wij vrij veel apparaten hadden die véél energie verbruikten. Onze eerste investering was 15 euro, voor een meter waarmee je stroomverbruik kunt meten. Toen bleek al gauw dat we inderdaad de koelkast en diepvries in de schuur weg moesten doen. Dat waren hele oude. Maar ook de koelvriescombinatie in de keuken en de wasdroger hebben we vervangen. Daarnaast hebben we nu overal in en buiten huis ledlampen en een pompschakelaar voor de pomp van de vloerverwarming. Bij de eindafrekening van de NUON kregen we 300 euro terug. Maar het was een hete zomer en een deel van de besparing is weer opgegaan aan de airco’s.

 

Uitgezakte spouwisolatie

Ook onderzoek van de spouw leverde een verrassing op, vertelt Bas. “We gingen ervan uit dat we spouwmuurisolatie hadden. Maar toen bleek dat al het isolatiemateriaal naar beneden was gezakt.” “Ja” zegt Sandra, “toen snapten we pas waarom we zo vaak witte bolletjes rond het huis vonden. Die kwamen dus uit de spouw. Er zitten nu weer van die piepschuim bolletjes in, maar nu met een bepaald plakstofje eromheen, dat het blijft zitten.

Zelf klussen

De isolatie van het dak was met 5 cm glaswol aan de krappe kant. Ook liep de isolatie niet door tot in de hoek van het dak en de muren. Een doe-het-zelfklus voor Bas: “De kap is nu hermetisch dicht, ik heb er 7 cm minerale wol extra tegenaan gedaan, een dampremmende folie aangebracht en nu ben ik aan het aftimmeren met gipsplaten.” In de woonkamer heeft hij verder een muurventilator met warmteterugwinning geplaatst. “Die moet je gewoon in Duitsland halen. Misschien moet er nóg eentje bij… dan kunnen we de ventilatieroosters verder dichtlaten.”

Zonnepanelen op oost-westdak

Met 7 panelen aan de voorkant en 6 aan de achterkant, profiteren Bas en Sandra nu vanaf de eerste tot de laatste zonnestralen van hun eigen groene stroom. Bas heeft het allemaal precies uitgekiend, om maar zo min mogelijk schaduw te hebben van de grote boom voor het huis. Een elektrische keukenboiler is het laatste wat Bas en Sandra voorlopig nog willen doen, omdat er nu veel warmte verloren gaat in de lange leidingen tussen de cv-ketel en de keukenkraan.

 

En de cv-ketel?

“Nog niet,” zegt Bas, “we lassen even een pauze in. We hebben nu zoveel geïnvesteerd, in het milieu, in onze woning, nu eerst eens kijken wat het overlevert. En voor een warmtepomp moeten we zoveel investeren, daar wachten we nog even mee.” “Er zijn ook nog zoveel ontwikkelingen”, vult Sandra aan, “we wachten liever tot er iets op de markt komt waarvan wij zeggen ‘Ja, dát willen we wel’.”

 

Budget

Sandra bewaakt bij dit alles het budget. “Je moet wel realistisch zijn. We hebben een maximum maandbedrag en dat is wat wij eerst aan gas en elektriciteit uitgaven, 160 euro per maand. We hebben nu een duurzaamheidslening en we willen daar niet meer aan betalen dan we ook weer besparen. En alles wat we extra besparen, gebruiken we om de lening versneld af te lossen.

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Gendringen: woonlastenneutraal besparen