Tel: 0314 820 360 

Gelselaar: Straw Blocks Systems

Waar: Diepenheimseweg 50, 7275 AR Gelselaar
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers: Pim Hondeveld
Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Triple Glas, Pellet- / houtkachel, Gasloos, Energieneutraal, Strobouw

Het strohuis van Pim Hondeveld: Duurzaam, energiezuinig en gezond

Comfortabel, duurzaam, gezond en goedkoop. Het strohuis van Pim Hondeveld in Gelselaar heeft tal van positieve eigenschappen. Na aanvankelijke scepsis krijgt hij nu landelijk maar ook internationaal de handen op elkaar voor zijn systeem. De gepensioneerde weg- en waterbouwer verwacht dat zijn concept een vlucht gaat nemen. Er worden al strohuizen gerealiseerd in Lent en Velp.

 

 

Ongekende mogelijkheden met geperste stroblokken

Stro als basis voor een woning. Het zal veel mensen vreemd in de oren klinken, maar Pim Hondeveld denkt daar heel anders over. De ‘uitvinder’ van het strohuis ziet juist ongekende mogelijkheden.

“Met geperste stroblokken kunnen natuurlijke, gezonde en zeer betaalbare huizen worden gemaakt.”

Strobouw is niet nieuw. De conventionele manier heeft een primitief karakter. Pim Hondeveld pakt het anders aan. Hij staat model voor de moderne strobouw. De Achterhoeker ontwikkelde een hoogwaardige machine waarmee van strobalen geprofileerde blokken van geperst stro worden vervaardigd. De blokken met een variabele lengte worden verwerkt tot prefab bouwonderdelen zoals gevel-, hoek-, vloer- en dakelementen. De blokken zijn geprofileerd met messing en groef en grijpen in elkaar. “Hierdoor is het mogelijk om met geperst stro vlakke, sterke en stabiele wanden te realiseren met een minimum aan relatief dure constructiedelen”, verklaart de bedenker.

Alle maten zijn mogelijk

Door de perfecte pasvorm ontstaan er geen noemenswaardige koudebruggen of materiaalspanningen en is de kans op lekken in de isolatie nihil. Naast blokken met messing en groef kunnen er ook blokken met alleen groeven worden gemaakt. “Hiermee kunnen we holle ruimte in een wand creëren voor het eventueel opnemen van leidingwerk of constructiedelen.” De standaardafmeting is 40 x 40 cm (h x b). De lengte is afhankelijk van de toepassing of wensen van de opdrachtgever en kan variëren van 40 tot 120 cm. De dichtheid is 125 kg/m3, waardoor de stroblokken wat steviger en harder zijn dan strobalen. Er is een breed scala aan vormen en maten zodat ieder gewenst bouwwerk kan worden gerealiseerd zonder enige bewerking aan de blokken.

“Wij maken bijvoorbeeld trapeziumvormige blokken voor koepelvormige dakconstructies.”

“Alle maten zijn mogelijk”, legt Hondeveld uit. Het strohuis heeft een schil van 40 centimeter dik geperst stro met een enorme isolatiewaarde. De buitenkant van de elementen wordt standaard voorzien van een grondlaag leem met een dikte van 2 cm waarmee het voldoet aan de normen op het gebied van brandvertraging. Hiermee zijn de elementen tevens stofvrij en bieden ze bescherming tegen de directe indringing van vocht. De verdere afwerking kan naar wens van hout, leem of ander materiaal. “Onze blokken en elementen worden op een heel efficiënte manier gemaakt en geassembleerd tot een compleet gebouw. Hierdoor kunnen wij kwalitatief hoogwaardige en prijsgunstige gebouwen realiseren.”

Wonen in een ‘grote iglo’

Hondeveld bouwde samen met meubelmaker Gerwin Dijkman een prototype strohuis. Deze woning is te bewonderen op het erf van de inwoner van Gelselaar. De ronde woning lijkt op een grote iglo. Met een wezenlijk verschil. Er is geen ijs, maar stro in verwerkt. De gepensioneerde weg- en waterbouwer ziet er zijn droom mee uitkomen. “Geperst stro is hét bouwmateriaal van de toekomst. Het is een restproduct van graan, overal beschikbaar en veel goedkoper dan traditioneel bouwen. Het is ook heel duurzaam. Stro heeft een hoge isolatiewaarde, het energieverbruik is daardoor minimaal. Door de natuurlijke ventilatie heerst een gezond binnenklimaat.”

Voor ongedierte geen angst

Eerst waren de reacties sceptisch, zelfs lacherig. “Mensen die het hoorden verklaarden me voor gek”, vertelt Hondeveld aan de keukentafel in zijn sfeervolle strohuis, een proefwoning. “De meeste vragen gingen over ongedierte. Maar voor muizen en ratten hoef je echt niet bang te zijn. Die komen alleen op voedsel af en krijgen geen kans om door de geperste stroblokken heen te komen.” De strobalen zijn afgedekt met een ‘ademende’ leemlaag van 2 centimeter. Dat maakt de woning stofvrij, waterwerend en anderhalf uur brandvertragend. “Kortom, een volkomen veilige omgeving, want ook bij storm kan er niets gebeuren.”

Lage kosten, korte bouwtijd en milieuvriendelijk

De constructie is zeer degelijk. Er zijn drie stalen strips toegepast die als omranding dienen, vergelijkbaar als bij een wijnvat. “Het strohuis is zeer licht en heeft geen zware fundering nodig en amper andere bouwmaterialen dan stro nodig. Het zorgt voor een korte bouwtijd, lage kosten en het is goed voor het milieu. Er hoeft vrijwel niets getransporteerd te worden. Het lokaal verbouwen van graan kan vrijwel overal. De machine die het stro verwerkt kan op locatie zijn werk doen”, glundert Hondeveld.

Doorbraak

Hoe kwam hij eigenlijk op het idee? “In mijn jeugd hielp ik de boeren graag bij het oogsten van graan om een zakcentje te verdienen. Graan en stro hebben altijd mijn belangstelling gehouden. Daarnaast was ik beroepsmatig altijd bezig met slimme manieren om te bouwen. Daar ligt mijn passie”. In eerste instantie bestond er weinig bijval voor zijn ‘vondst’, maar inmiddels is de teneur volledig omgeslagen. De doorbraak was tijdens een bootcamp in België waar investeerders zijn plan omarmden. De provincie Gelderland (via het Achterhoeks Centrum voor Technologie) volgde met een subsidie om een prototype te maken.

Duurzame Dinsdagprijs

Vanaf half september staat de telefoon van Pim Hondeveld roodgloeiend. Hij won de landelijke Duurzame Dinsdagprijs en kreeg na aanvankelijke hoon nu veel bijval. “Het is inderdaad een gekkenhuis. Iedereen stort zich erop. De landelijke media, maar ook mensen die een strohuis door mij willen laten bouwen.” In Lent en Velp komen al strohuizen van de bedenker en ook vanuit het buitenland bestaat veel interesse. “De octrooien zijn vastgelegd en ik heb dus een machine ontwikkeld die van strobalen geprofileerde blokken van geperst stro maakt. Door de machinale verwerking wordt het proces geprofessionaliseerd. Het kan op iedere locatie worden toegepast. Graan kan immers overal worden verbouwd. Op die manier biedt het volop perspectief.”

Kijk voor meer informatie op www.strawblockssystems.nl

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Strohuis Gelselaar