Tel: 0314 820 360 

Geesteren: boerderij De Floor

Waar: Geesteren
Soort locatie: Woonhuis en gastenverblijf
Initiatiefnemers: Willem en Tonny Hartsuijker
Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, Ledverlichting, Pelletkachel, Warmtepomp, Zonnecollectoren, Zonnepanelen

Willem en Tonny Hartsuijker wonen sinds dertien jaar in boerderij De Floor in Geesteren. In die periode heeft het echtpaar het 175 jaar oude karakteristieke onderkomen flink onder handen genomen. De woning werd duurzaam verbouwd en energiezuinig gemaakt.

 

“De gasaansluiting verdween vier jaar geleden. Sindsdien zijn onze energiekosten gehalveerd.”

Onafhankelijk zijn van energieleveranciers

De fraai gelegen boerderij in het buitengebied van Geesteren is zowel van binnen als aan de buitenzijde een pareltje. Originele elementen zoals de gebinten en traditionele stempeltekeningen geven extra glans aan het authentieke pand. De bijbehorende schuur, ingericht als werkruimte, en het gastenverblijf (met de naam Floortje) passen eveneens bij de idyllische sfeer. Willem en Tonny hopen er nog minstens twintig jaar te kunnen wonen. “Daarom hebben we het een stuk comfortabeler gemaakt. En de lagere lasten zijn ook prettig. Zo ben je niet afhankelijk van energieleveranciers.”

Het zijn natuurliefhebbers die oog hebben voor de wereld om zich heen. Mede daarom gaan Willem en Tonny Hartsuijker bewust om met energie. Ze pakken niet alleen de grote zaken aan, maar letten ook op details. “Als je er bewust van bent, kun je veel doen. En ook veel zelf doen, is onze ervaring. Maar soms is het ook nodig om deskundigen in te schakelen. Die kunnen je op het juiste spoor brengen. Je weet immers niet alles”, vertelt Willem.

 

“Onze energiekosten zijn gehalveerd.”

Van geen isolatie naar geen gasaansluiting

Ze pakten het vrijwel ongeïsoleerde woonhuis de afgelopen jaren flink aan. “In het begin konden we het hier amper warm stoken. Het gasverbruik lag een keer op bijna 5.000 kuub. Dat liep aardig uit de hand en het ergste: het was nóg koud”, vertelt Tonny. “Dat was het moment dat we besloten om door te pakken”, vult haar man aan. De schil werd rondom volledig geïsoleerd met een dik pakket steenwoldekens. Het enkele glas werd vervangen door dubbelglas.

Door de komst van een houtgestookte cv-installatie kon de gasaansluiting worden afgesloten. De volautomatische Oostenrijkse installatie werkt op houtpellets en is gecombineerd met een groot waterreservoir van 850 liter. De houtpellets worden in bulk aangevoerd. “Dat is voordelig. Meestal hoeft er maar één keer per jaar te worden bijgevuld, in de bunker in de kelder van ons huis kunnen we zo’n 4.600 kilo kwijt. Dat is ideaal.”

 

“Een gasaansluiting hebben we niet meer nodig”.

Oriënteren bij andere mensen

Ook wordt er gebruik gemaakt van een zonnecollector die voor extra verwarming van het buffervat zorgt. Het systeem werkt uitstekend, aldus het echtpaar. ‘De warmwatervoorziening en de cv-installatie functioneren naar wens, met de standaard instelling van 18 graden is sprake van een zeer aangenaam klimaat.

De terugverdientijd van de investering wordt op 10 jaar geschat. Bijstoken kan door middel van een houtkachel in de woonkamer en de werkruimte. Op het dak van het gastenverblijf liggen 21 zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. “Dat is de eerste generatie panelen, het rendement loopt helaas iets terug. We overwegen om nieuwe panelen aan te schaffen.”

De eigenaren proberen op veel manieren het energieverbruik terug te brengen. Dat gebeurt verder bijvoorbeeld door het toepassen van led verlichting en het gebruik van een warmtepompwasdroger. “We kijken waar kansen liggen en oriënteren ons bij andere mensen die duurzame maatregelen treffen. We doen in ieder geval zo veel mogelijk uit interesse en met de wetenschap dat de ons beschikbare energiestromen eindig zijn.”

Maatregelen:

 • Houtgestookte cv-installatie met 850 liter buffervat
 • 21 pv-panelen
 • 1 zonnecollector
 • Led verlichting
 • Warmtepompwasdroger
 • Schil geïsoleerd met steenwoldekens
 • Gastenverblijf voorzien van houtskelet met 10 cm dikke PIR-platen

 

Effecten:

 • Energiekosten met 50 procent gereduceerd
 • Meer comfort
 • Geen gasaansluiting meer nodig

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Boerderij De Floor