Tel: 0314 820 360 

Doetinchem: De Steck

Waar: Raadhuisstraat 25, 7001 EX Doetinchem
Soort locatie: Innovatiecentrum
Initiatiefnemers: Henk Janssen
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas / tripleglas, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Warmtepomp, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

 

In de voormalige bibliotheek in Doetinchem opende op vrijdag 7 september 2018 ‘De Steck’ haar deuren. Een kenmerkend gebouw uit 1975, ontworpen door architect Wim Davidse. Hij ontwierp het gebouw volgens het ‘structuralisme’, vaak te herkennen aan een gestructureerde verzameling kleinere eenheden. Sinds de bouw is het pand altijd al voer geweest voor discussie tussen voor- en tegenstanders van deze bouwstijl.

Na enkele jaren leeg te hebben gestaan is het pand in 2018 opnieuw in gebruik genomen als ‘De Steck’. Een ‘broedplaats voor ondernemers, die gefaciliteerd en ondersteund door overheid en onderwijs tot bloei komen’, zo is op de website te lezen. “Als innovatiecentrum heb je natuurlijk een voorbeeldfunctie”, vertelt directeur Henk Janssen. Samen met acht ondernemers kocht hij het iconische gebouw in Doetinchem om het om te toveren tot broedplaats voor bedrijven. Eerder ontwikkelde hij in Zutphen al het soortgelijke ‘Cleantech Center’.

“Als innovatiecentrum heb je een voorbeeldfunctie”

Energiezuinigheid
Bij de renovatie van het pand is veel waarde gehecht aan de verduurzaming van het pand. Samen met architectenbureau Duoplan uit Doetinchem, technisch bureau Pola uit Zevenaar en bouwbedrijf Hoornstra uit Doesburg is een plan gemaakt om het pand flink op te knappen, veel energiezuiniger en zelfs gasloos te maken. Het pand is voorzien van een ruime laag isolatie in het dak, de gevels, de vloeren en de ramen. Ook de buitenzijde van het pand is flink aangepakt, onder meer door het gevelmetselwerk te verfrissen met nieuwe donkere accenten. Het hele pand wordt verwarmd door een lucht-lucht warmtepomp, waardoor de ventilatiesystemen in de diverse kantoren vraag-gestuurd werken en de afgevoerde warmte weer wordt teruggewonnen. Op het dak liggen 160 zonnepanelen om de extra vraag aan elektriciteit af te dekken. “Daarmee zijn we bijna energieneutraal. We zijn gasloos en hebben 3 labelsprongen gemaakt”, zegt Janssen. Het overige deel van het dak wordt bedekt met sedum dakbedekking.

“We zijn gasloos en hebben 3 labelsprongen gemaakt”

Interieur
Maar niet alleen op bouwkundig en installatietechnisch vlak is rekening gehouden met duurzaamheid, ook in het interieur speelt dit een belangrijke rol. Het grootste deel van het interieur bestaat namelijk uit hergebruikte onderdelen als bureaus, stoelen en tafels, maar ook kluisjes en paraplubakken. De vloeren bestaan uit tapijttegels die na gebruik weer volledig kunnen worden hergebruikt voor nieuwe vloeren. Daarnaast zijn in De Steck 3 ‘sgraffiti’ te vinden, betonnen kunstwerken die afkomstig zijn uit de aula van ’t Brewinc in Doetinchem. Deze kunstwerken werden in 1963 gemaakt door kunstenaar Hans Gorter en fungeren nu als blikvanger in De Steck.

Niet alleen Henk Janssen is tevreden over het eindresultaat, ook het toenemende aantal ondernemers in De Steck zijn blij met hun nieuwe werkplek. “We genieten van een heel comfortabel pand”, zegt Henk. “Het gebouw heeft een veel lagere energierekening en we stoten geen fossiele brandstoffen uit. Dat is toch een positief resultaat?”, lacht hij tevreden.

Op de kaart

Doetinchem: De Steck