Tel: 0314 820 360 

Braamt: passiefhuis Herman Koster

Waar: Pastoor te Rielestraat 36, 7047 AL Braamt
Soort locatie: Woonhuis
Initiatiefnemers: Herman Koster
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Triple glas, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Warmtepomp, Zonnepanelen

 

Herman Koster werd geïnspireerd door ‘passief bouwen’. Hij wilde ook een passiefhuis bouwen. Koster is wijkverpleegkundige en heeft zich daarom uitgebreid ingelezen en voorbereid op de materie.

“Er is op internet enorm veel te vinden en ik ben op beurzen geweest. Voordat we begonnen hebben we een voorbeeldwoning in de buurt van Aken bezocht. Ondertussen kreeg ons droomhuis steeds meer vorm. Zeg maar gerust: die droom werd gewoon werkelijkheid.”

 

“Onze droom werd gewoon werkelijkheid”

Heb je een goede aannemer kunnen vinden?

“Het viel tegen hoe ver bouwend Nederland is opgeschoten met duurzaam bouwen. Ik heb veel aannemers benaderd maar geen enkele kon mijn bestek uitvoeren. Voor verschillende onderdelen uit het bestek grepen ze toch steeds weer terug op klassieke methodes. En dat wilde ik juist niet. En als er een aannemer was die zei het wel te kunnen vroeg hij de hoofdprijs.”

“Ook de architect die ik in de arm had genomen wilde aanvankelijk niet meedenken. Hij zei wel dat hij me begreep maar als het puntje bij het paaltje kwam draaide hij toch. Op een bepaald moment heb ik gezegd: ‘Als je het niet kunt, dan is dat niet erg, maar dan zoek ik een ander.’ Uiteindelijk is het toch nog goed gekomen.”

“Omdat ik met de bouwers in Nederland dus niet verder kwam heb ik me ook in het buitenland georiënteerd. Via Frank van Beek van B&O solutions in Doetinchem, ben ik bij een Pools bedrijf terechtgekomen.”

Polen, dat is een verrassende stap. Was dat moeilijk?

“Wat ik van ze zag was zonder meer positief, maar we zijn toch naar Polen gegaan om het bedrijf te checken. We hadden met Frank van Beek meteen een klik. En ik kan zeggen dat die keuze heeft geloond. We hebben afspraken gemaakt over het eindresultaat wat de woning betreft en wat passief bouwen betreft. En zo is het ook gegaan. Geen gedoe over meerwerk waar het bij onze eigen aannemers vaak om neerkomt.”

“En als je het omrekent zijn wij goedkoper uit. En bovendien op een manier zoals ik dat wilde: passief bouwen. Voor onze situatie betekent dat nul euro energiekosten.”

Je hebt ook geen gasaansluiting?

“Gas is niet meer van deze tijd. We moeten sowieso in 2030 van het gas af want in Slochteren is nog tot hooguit 2040 gas beschikbaar. Maar toch is het in de nieuwbouw nog steeds moeilijk om zonder gasaansluiting te bouwen. Dan tekent een architect bijvoorbeeld toch nog een klassieke cv-ketel in.”

 

“Het is toch logisch dat je een huis bouwt voor de toekomst en niet voor het verleden?”

Ben je tevreden met het resultaat?

“We wonen hier sinds 2012 en we genieten hier elke dag van het jaar. De temperatuur in huis is constant. In de slaapkamers natuurlijk iets koeler dan in de andere ruimten. We hebben de ramen nooit open en toch is het bijzonder aangenaam. Daardoor hebben we nooit last van muggen of vliegen.”

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Passiefhuis Braamt