Tel: 0314 820 360 

Borculo: Sint Jorisschool

Waar: Borculo
Soort locatie: Schoolgebouw
Initiatiefnemers: Bestuur Sint Joris
Uitgevoerde maatregelen: Ledverlichting, Warmteterugwinning, Zonnepanelen

 

Veel scholen kunnen nog een flinke slag maken als het om duurzaamheid gaat. Sint Joris in Borculo geldt als schoolvoorbeeld van hoe het wel kan en wat de mogelijkheden zijn. De Daltonschool heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Het gebouw kreeg een ‘groen’ karakter en is stroomneutraal.

Slim Opgewekt biedt totaalconcept en integrale aanpak

Eerder investeerde Sint Joris in een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Een fris en gezond klimaat is daarvan het gunstige gevolg. En door de warmteterugwinning wordt er aanzienlijk bespaard op het gasverbruik.
Voor de laatste maatregelen ging het schoolbestuur van de Daltonschool in zee met Slim Opgewekt, specialist in het verduurzamen van scholen. “Slim Opgewekt is een partij met veel kennis en kunde. Hun uitgekiende totaalconcept biedt veel voordeel”, is de ervaring van directeur Annet Wensink. “Daarnaast dragen ze de boodschap op enthousiaste wijze uit. Dat inspireert. Ze zijn zeer betrokken en ontzorgen je tijdens het hele traject.”

Aan de hand van een duurzaamheidsscan werd in kaart gebracht welke maatregelen de Borculose basisschool het beste kon treffen:

 • Er werden 117 zonnepanelen op het dak geplaatst.
 • De energievretende tl-armaturen hebben plaatsgemaakt voor de aanzienlijk zuinigere led-verlichting.
 • Drie verwarmingsketels zijn voorzien van speciale meters en kunnen via internet worden geregeld.
 • De temperatuur is per lokaal in te stellen, waardoor flink kan worden bespaard.
 • Slimme sensoren zorgen voor minder stroomverbruik van het ventilatiesysteem en een beter binnenklimaat.

Bewust omgaan met energie

Het effect van de maatregelen wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Leuk om te zien is dat een speciaal digibord centraal in de school continu aangeeft wat er wordt bespaard. En door de prestaties om te rekenen naar dagelijkse activiteiten wordt inzichtelijk wat dat precies betekent. Het bord toont ook andere nuttige informatie.

“Kinderen vinden het leuk en leren spelenderwijs. Het werkt echt.
Ze zijn zich veel bewuster van energiegebruik en het opwekken van energie.
Een prachtig instrument met beslist toegevoegde waarde.”

Het gaat ons om duurzaamheid

Het is nu nog te vroeg voor een tussenbalans. Aan het eind van het eerste volledige jaar is er meer duidelijk. Toch is Annet Wensink nu al tevreden. “Het heeft ons veel positiefs gebracht. Natuurlijk is besparen een doel. Maar het is niet de belangrijkste motivatie. Het gaat ons om duurzaamheid. We willen het bewust omgaan met energie stimuleren. Dat is richting kinderen, ouders en personeel van de school van groot belang. Daar valt veel te winnen, daarnaast is de financiële kant leuk meegenomen.”

 

Verdienen voor het onderwijs

Ook bij het gekozen financieringsmodel bood Slim Opgewekt uitkomst. Er wordt maximaal financieel voordeel op de schoolbegroting behaald en de baten kunnen ingezet worden voor het onderwijs. De kosten zijn al na vijf jaar lager dan de grijze stroomkosten. “Het concept en de strategie zijn interessant voor andere scholen. We kunnen het zeker aanraden”, benadrukt Annet Wensink. “We beschikken over een duurzaam gebouw dat past bij deze tijd. Het voorziet in de techniek die wordt gevraagd. Het kan ook in een wat ouder pand, dat is wel een belangrijke boodschap richting andere scholen.”

 

Stroomneutraal

Leon Sekender van Slim Opgewekt verwacht dat de de zonnepanelen van de Daltonschool Sint Joris jaarlijks 35.600 kWh aan elektriciteit opwekken. Daarnaast wordt bespaard op de verlichting. Het schoolgebouw zou daarmee stroomneutraal zijn. “Dat is voor ons een belangrijk uitgangspunt”, vertelt Sekender.

“In Nederland geldt dat hoe meer elektriciteit je gebruikt,
hoe minder energiebelasting je betaalt.
Dat druist in tegen het principe “de vervuiler betaalt.”

“Als je als school dan nog een klein overschot aan stroom afneemt, dan ben je duur uit. Vandaar dat we inzetten op stroomneutraal.”

Slim Opgewekt kiest voor een integrale aanpak en ontzorgt scholen op alle vlakken: techniek, financiën, bewustwording en communicatie. Zo wordt de investering via de organisatie gefinancierd door het Opgewekte Duurzaamheidsfonds die zij samen met de Triodos Bank hebben opgezet. Scholen betalen rente en aflossing in plaats van stroomkosten.

“Duurzaamheid en milieuwinst staan altijd centraal, maar er wordt zeker ook naar het financiële rendement gekeken.”

“Een duurzame oplossing is ook een financieel duurzame oplossing”, aldus Sekender.

Maatregelen

 • 117 zonnepanelen
 • TL vervangen door led-verlichting
 • Instelbare verwarmingsketels
 • Slimme sensoren
 • Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Effecten

 • Stroomneutraal
 • Comfortabel gebouw
 • Fris en gezond klimaat
 • Betere concentratie
 • Lage energiekosten

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Sint Jorisschool