Tel: 0314 820 360 

Beek: duurzaam verwarmen

Waar: Peeskesweg 9, 7037 CH Beek
Soort locatie: Woning
Initiatiefnemers: Louis en Nicole
Uitgevoerde maatregelen:
Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Warmtepomp, Zonnepanelen

 

Eind 2016 kochten Nicole en Louis een woning aan de Peeskesweg in Beek. De woning is gebouwd in 1920 en was na een grote verbouwing begin jaren ’90 niet echt meer onderhouden. Daardoor moest veel geïnvesteerd worden in de installatietechniek in de woning.

Een mooie kans voor Louis en vooral Nicole om hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming. Samen met de installateur keken ze naar betaalbare oplossingen om minder fossiele brandstoffen te verbruiken. “We wilden ons steentje bijdragen aan vermindering van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot. We gingen uit van wat maximaal en economisch uitvoerbaar is voor een woning uit 1920”, vertelt Louis.

In overleg met de installateur werd gekozen voor de combinatie van een lucht-water warmtepomp, vloerverwarming en goede isolatie van de woning. Voor de warmwatervoorziening en mogelijke bij-verwarming (vooral bij zeer koude winters) is de warmtepomp gekoppeld aan een conventionele HR-ketel. Om het hoge stroomverbruik van de lucht-water warmtepomp te compenseren zijn in de tuin zonnepanelen geplaatst. “Zo bleef het karakter van ons huis behouden”, legt Louis uit. “We vonden zonnepanelen op het dak niet mooi, zeker niet in deze bosrijke omgeving. Daarom hebben we de zonnepanelen in de tuin aangelegd. De opbrengst is hierdoor wel minder, maar ook dat geeft een beter gevoel”, vult hij aan.

De installatie verliep goed, maar toch merkten Nicole en Louis wel een beperkte kennis bij monteurs. “Vooral de kennis over hoe het in de praktijk werkt is beperkt bij zowel monteurs als bijvoorbeeld Liander. De technische kennis is echter wel aanwezig, waardoor er niet veel ernstige ‘aanloopproblemen’ waren”, concludeert Louis. Zelf moesten Nicole en Louis ook wel even wennen aan de nieuwe situatie: “Na een eigen ‘leerperiode’ is het resultaat zoals gehoopt en verwacht. Het is niet zo dat dit economisch voordeliger is; het is zelfs een aanzienlijk duurdere oplossing dan ‘gewoon’ op aardgas blijven stoken. Maar het gevoel is goed en het comfort is hoog”, blikken Nicole en Louis tevreden terug.

“Het gevoel is goed en het comfort is hoog”

Toch is er nog wel een moment van twijfel geweest. “Gedurende de verbouwing ontstond twijfel”, vertelt Louis. “De investering is hoog, zeker vergeleken bij een traditionele opstelling. Daarom zijn we te rade gegaan bij een onafhankelijk specialist. Zijn eerste vraag was waarom wij deze installatie wilden. Ons antwoord was dat we duurzaam wilden. Naar zijn mening was dat het beste antwoord. De terugverdientijd is lang en door de lage gasprijs economisch nog niet interessant. Maar het gevoel dat we bewust ons huis verwarmen is goud waard. Ook de gekozen oplossing is op dit moment de best haalbare voor een bestaande woning”, verklaart Louis.

En er is nog een belangrijk voordeel volgens Louis en Nicole: “Waar we niet over hadden nagedacht, maar ook heerlijk is: in de warme zomer wordt het circuit van de lucht-warmtepomp omgedraaid. Daardoor wordt koelwater door de vloerverwarming geleid. Hierdoor is ons huis gedurende de mooie lange warme zomer lekker koel gebleven. Een airco is dan zeker niet nodig.”

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

Beek: duurzaam verwarmen