Tel: 0314 820 360 

Baak: De Grote Hoeve

Waar: Baak
Soort locatie: Woonhuis
initiatiefnemers: Jan Rutger van Basten Batenburg
Uitgevoerde maatregelen: Gevelisolatie, Lage temperatuurverwarming, Warmtepomp, Zonnepanelen

 

Zeer energiearme monumentale boerderij door WarmBouwen

De monumentale boerderij Grote Hoeve in Baak onderging een ware metamorfose. Duurzaamheid stond centraal bij de renovatie en restauratie. Ondanks alle maatregelen is het authentieke karakter behouden gebleven. Dat was ook een belangrijke voorwaarde van de eigenaren, de familie Van Basten Batenburg.

De Grote Hoeve stond al enkele jaren leeg en kon wel een opknapbeurt gebruiken. Om de boerderij warm te stoken was veel energie nodig. Vandaar dat de eigenaren voor een rigoureuze stap kozen: een grootscheepse verbouwing. Doel: een duurzaam vrijwel energieneutraal gebouw met alle comfort, waarbij de sfeer en het unieke karakter van het huis overeind moesten blijven.

In teamverband met betrokken partijen werd de klus geklaard. Het project is uitermate geslaagd. Dat bleek wel tijdens de feestelijke oplevering. Mede vanwege het bijzondere karakter trok de bijeenkomst veel belangstellenden. De aanwezigen keken hun ogen uit in de verbouwde boerderij. Wethouder Arno Spekschoor stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken.

“De gemeente Bronckhorst heeft er een pareltje bij. Daar ben ik apetrots op.”

“Dit voorbeeld laat zien dat boerderijen en duurzame oplossingen prima samen kunnen gaan. De eigenaren hebben hiermee een voortrekkersrol. Als gemeente stellen we ons ten doel dit soort projecten te stimuleren. Daarom zijn er inspanningen gaande om voor dit soort projecten weer subsidie beschikbaar te stellen.”

Mirjam ten Hove van EMD-monumentenzorg fungeerde als bouwregisseur.

“Dankzij de inzet van de familie en de verschillende bedrijven, echte vakmensen, is hier iets moois bereikt met een innovatief karakter.”

“De kracht zat in samenwerken en kennisdelen. Ik ben erg trots op het resultaat. Aangezien er in de IJsselvallei zo’n 250 monumentale boerderijen zijn, kan er op dit gebied nog veel gebeuren. Dit voorbeeld laat zien dat ook oude boerderijen energiezuinig te maken zijn, zonder schade aan te richten aan het gebouw.”

Jeannette Baljeu, algemeen directeur van SBRCURnet, kennispartner in de bouw en grond-, weg- en waterbouw haakte daar gretig op in.

“Beter en slimmer werken, wordt door dit initiatief gestimuleerd. Dat is een hele goede zaak.”

“Het is goed dat de kennis die nu is opgedaan, wordt overgedragen naar andere geïnteresseerden. Daarvoor heb je koplopers nodig, zoals bij dit project in Baak.”

De uitvoering van het project van de familie Van Basten Batenburg was in handen van Bouwbedrijf Lettink, Verhey Toldijk (installaties), KBnG, Intecad en EMD-monumentenzorg. Eigenaar Hans Lettink van het bouwbedrijf noemt een bijzonder karwei:

“Het was zelfs tijdens het proces een zoektocht naar de juiste oplossingen. De uitdaging zat hem in de buitenschil.”

“Hoe konden we die op een goede manier behandelen, zodat het binnen toch comfortabel zou zijn. Dat is gelukt en daar ben ik heel tevreden over. We hebben veel tijd en energie in dit project geïnvesteerd. Daardoor is een voorsprong opgebouwd en kunnen we er in de toekomst ons voordeel mee doen.”

De eigenaren toonden zich ook verheugd. Er moet nog wat werk worden verzet, zoals de afwerking (dat ze voornamelijk zelf doen), maar het eind komt in zicht.

“Ons advies is als je het op deze manier doet, doe het gelijk goed. Daar pluk je de vruchten van.”

“We krijgen een zeer energiezuinige boerderij met behoud van de authentieke uitstraling en veel comfort en kunnen niet wachten om er te gaan wonen.”

In de monumentale boerderij Grote Hoeve is WarmBouwen toegepast. Deze techniek gaat uit van het op temperatuur brengen en houden van de buitenschil, door middel van reeds beschikbare en goedkope energie. Er wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp en lage temperatuurverwarming deels voor vloer- en plafondverwarming in combinatie met BioClina klimaatmatten in de muren. Het zorgt voor een stabiel en gezond binnenklimaat zonder dat de buitenmuren er schade door oplopen. Een HR-ketel zorgt voor warm tapwater en kan indien nodig extra worden ingeschakeld. Het is de bedoeling dat er in toekomst nog zonnepanelen worden toegepast, zodat de boerderij helemaal energieneutraal wordt. (Tekst: Stegers Tekstproducties)

In de video hieronder wordt meer informatie over het project gegeven

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

De Grote Hoeve