Tel: 0314 820 360 

Aalten: De Möllenhook

Waar: Aalten
Soort locatie: Logiesverblijf
Initiatiefnemers: Thea Herder en Herbert Nijland
Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, Ledverlichting, Infraroodverwarming, Zonnepanelen

 

Herbestemming opslagloods krijgt duurzaam karakter

De klus is bijna geklaard. Herbert Nijland en Thea Herder van Aannemersbedrijf Nijland leggen de laatste hand aan de realisatie van een ecologisch logiesverblijf op het terrein van de onderneming. De voormalige opslagloods krijgt een tweede leven als overnachtingsmogelijkheid. “We noemen het luxe kamperen”, aldus de initiatiefnemers. Het logiesverblijf bestaat uit twee vertrekken met respectievelijk vier en zes slaapplaatsen. Het uitzicht over de landerijen is fenomenaal. “Daar wilden we meer mensen van laten genieten”, merkt Thea op.

 

Duurzame ideeën voor “De Möllenhook”

De voorziening kreeg de naam ‘De Möllenhook’ in verband met de traditionele molen die zich op het terrein bevindt. De draaiende wieken in combinatie met de karakteristieke sfeer en het fraaie blikveld zorgt voor een idyllisch plaatje. Herbert en Thea willen met het logiesverblijf een droom verwezenlijken, maar ook een extra inkomstenbron aanboren.

“Het is een mooie herbestemming van de ruimte waar niet veel mee werd gedaan.
We kunnen onze duurzame ideeën er volop in kwijt.”

Hergebruik constructies en materialen

De bestaande constructie, fundering en onderbouw van de loods zijn gehandhaafd. Oude materialen, zoals het raamwerk en het glas zijn hergebruikt. Dat geldt ook voor de keuken die tweedehands werd aangeschaft. Er is gewerkt met natuurvriendelijke lijnolieverf en de isolatielaag bestaat deels uit gerecyclede kleding (Metisse) en deels uit vlas.

De wanden zijn afgewerkt met leemstuc en houten delen. “Leemstuc zorgt voor een prettig binnenklimaat door de vochtregulerende werking”, vertelt Herbert Nijland. “Het is een vak apart om dat aan te brengen. Met dit project hebben onze medewerkers daarmee mooi in de praktijk kunnen oefenen. Met het oog op een toenemende vraag kunnen we het als alternatieve wandafwerking aan klanten laten zien. Daarmee heb je een specialisatie in huis, dat biedt zeker mogelijkheden.”

Een verhaal vertellen door hergebruik

Infraroodpanelen verwarmen de ruimten. Daarmee is centrale verwarming overbodig. Daarnaast is led-verlichting toegepast en komen er 12 zonnepanelen op het dak van het verblijf. Met de opgewekte zonne-energie kan het grootste deel van de benodigde stroom worden opgewekt. “We willen met het hergebruik van de oude loods een verhaal vertellen”, benadrukt Thea Herder. “Laten zien dat het ook anders, oftewel duurzamer en milieuvriendelijker kan. Daar ligt onze passie en het zorgt bedrijfsmatig voor toegevoegde waarde.”

 

“We kunnen er wellicht een nieuwe doelgroep mee aanboren,
want er is markt voor, zo is onze verwachting.”

De duurzame maatregelen op een rij

 • Hergebruik oude opslagloods
 • Realisatie ecologisch logiesverblijf
 • Handhaving fundering en trasraam van metselwerk
 • Ongewapende betonvloer voorzien van Kooltherm K3 vloerisolatie, afgewerkt met een vezelversterkte dekvloer en plavuizen (hergebruikte tegels restauratieproject)
 • Tweedehands hout toegepast waar nodig in wand- en dakconstructie
 • Gevelbekleding deels uitgevoerd met verticale Douglas FSC planken
 • Geïsoleerd dak met Douglas FSC planken, derdehands zwart landbouwfolie, houten regels met daartussen Metisse isolatie (gerecyclede niet bruikbare kleding met Dubokeur), dampopen dakfolie en alu zink golfplaten
 • Wanden aan binnenzijde geïsoleerd met Metisse en vlas tussen het regelwerk
 • Afwerking van de wanden met leemstuc en restanten houten GG-delen
 • Gevelkozijnen, ramen en deuren van duurzaam Red Cedar; voor de maatvoering is uitgegaan van het nog aanwezige isolatieglas
 • Schilderwerk met natuurlijke lijnolieproducten van het Zweedse merk Allbäck
 • Keukeninrichting uit onderdelen van een 30 jaar oude keuken
 • Logiesruimte voorzien van een bekabelde internetaansluiting, dus geen onnodige straling door Wifi
 • 12 zonnepanelen op het dak, waarmee het grootste deel van de elektrabehoefte wordt gedekt
 • Infrarood verwarmingspanelen (Thermo IQ 550 van elk 1.100 Watt)

Meer weten of een keer langskomen?

Stuur dan een bericht via onderstaand formulier. Het verduurSaam energieloket stuurt je vraag door naar de initiatiefnemer, zodat hij contact met je kan opnemen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de kaart

De Möllenhook