Tel: 0314 820 360 

Buurtaanpak Achterhoek

Het energieloket werkt in de Achterhoekse gemeenten samen met bewoners aan projecten, campagnes en collectieve acties om energiebesparing te bevorderen. Dit noemen we de ‘Buurtaanpak Achterhoek’. Op deze pagina vind je hier meer informatie over. Ook kun je klikken op een tegel voor meer informatie over buurtaanpakken die het energieloket op dit moment begeleidt of waar het energieloket bij betrokken is.

Waarom een buurtaanpak? 

Er ligt een enorme opgave om onze huizen te verduurzamen de komende jaren. Als woningeigenaar kun je dit zelf oppakken maar je kunt dit ook samen met je buurt doen. Samen kun je meer voor elkaar krijgen als je je kennis en krachten bundelt, dus je buurkracht gebruikt. Dit kan voor allerlei maatregelen (e.g. deelauto’s of groene plantsoenen) maar zeker ook voor energiebesparing. Samenwerken met je buren is…

Slimmer: samen beslissen over investeringen richting aardgasvrij wonen

Voordeliger: samen collectiviteitskorting regelen

Makkelijker: niet alles zelf hoeven uitzoeken

Leuker: samen werken aan een duurzame buurt

Wat houdt de buurtaanpak in?

Het energieloket biedt buurten een procesbegeleider en een concreet 10-weken proces om een buurtteam te vormen en als buurt te komen tot een collectieve inkoopactie, bijvoorbeeld voor isolatie of zonnepanelen. Daarmee profiteer je niet alleen van lagere maandlasten, maar ook van een fijnere en betere woning. En omdat je het samen doet, knapt de hele buurt er van op! Tijdens het proces zijn verschillende tools en middelen beschikbaar, zoals data over de buurt, hulp in het vergelijken van offertes en campagnematerialen om buren te mobiliseren. Ook is er de buurkracht app die buren aan elkaar verbindt en waar acties kunnen worden besproken. Door een bijdrage vanuit de gemeente is deze ondersteuning gratis voor buurten.

Hoe doe ik mee met mijn buurt?

Ik ben Karolien, buurtcoördinator en ik help je graag! We kunnen al een eerste huiskamerbijeenkomst plannen als er 3 enthousiaste buurtbewoners zijn voor een buurtteam. Ben je nog alleen? Dan helpen we graag met een wervingsflyer om meer buren enthousiast te krijgen voor een buurtteam. Of nodig ons uit bij een bijeenkomst van je energiecoöperatie, dorpsbelangenvereniging, wijkraad etc. zodat we samen de wensen en mogelijkheden kunnen bespreken.

Je kan mij mailen via karolien@verduursaamenergieloket.nl en bellen via 06 199 222 80. Of vul het onderstaande formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.